41-годишна жена, страдаща от рядката болест муковисцидоза, осъди министерството на здравеопазването за дискриминация относно лечението й. Пловдивският административен съд постанови на Камелия Чернева да бъде изплатено обезщетение от 4000 лева заедно с лихвата.

Чернева, която по професия е медицинска сестра, получава тежката диагноза, когато е била на 11-месечна възраст. Оттогава всеки ден води борба за живот. Десетки пъти е била в интензивни отделения и животът й е висял на косъм. От тази най-масова рядка болест у нас страдат около 200 души, повечето от тях деца, които не успяват да пораснат, тъй като се уврежда белият дроб и хранителният тракт. За тази диагноза обаче няма отделна клинична пътека и болните са принудени сами да купуват лекарствата си.

Съдът уважи частично иска на Чернева, която претендираше за 23 499 лева, съобщава 24 часа. На толкова тя определи претърпените от нея имуществени вреди за 5-годишен период от 2010 до 2015 г. Заедно с лихвата исканата от нея сума е в размер на 35 000 лева. Пред съда медсестрата обясни, че лечението й изисква комплексно наблюдение от специалисти. Клиничните пътеки обаче не отчитали спецификата на заболяването и често пациентите доплащали от своя джоб. Според ищцата нанесените й вреди били причинени от бездействие, изразяващо се в липса на самостоятелна пътека за муковисцидоза.

След изслушване на страните и свидетелски показания магистратите намират, че искът на Чернева е частично основателен. Установено е по безспорен начин, че пациентката е закупувала със свои средства лекарства. По тази причина е била и дискриминирана. Председателят на състава Мариана Михайлова намира, че министерството на здравеопазването трябва да заплати на ищцата 4000 лева с лихвите. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg