След като бяха разпространени снимки на македонски журналист, който се хвали с поругаването на български паметник, а българското външно министерство и премиерът Бойко Борисов реагираха, сега и от външно министерство на Македония разпространиха своята позиция.

В нея се посочва:

"Плочата е поставена незаконно и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи.

Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикат негативни чувства у гражданите".

Припомняме, че паметната плоча, която беше открита в памет на загиналите български офицери и войници на Каймак-Чалан, бе счупена само ден след поставянето ѝ.

"Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство", гласи позицията на Даниел Митов.

Премиерът Бойко Борисов също заяви, че Скопие трябва да се разграничи от поругаването на паметника на загиналите български войници на връх Каймакчалан. 

TrafficNews.bg