Спрели сте на частен терен, а не на паркинг! Това бяха първите думи на собственика на комплекс "Гербера" Георги Чалъмов към обитателите на жилищен блок до зала "Колодрума", чиито коли бяха потрошени от паднали арматурни железа вчера. Както Trafficnews.bg вече писа, инцидентът стана вчера на Асеновградско шосе. Около 11:30 часа арматурата паднала от покрива на зданието, нанасяйки щети върху три автомобила. Според очевидци, млада майка и бебе са преминали през мястото секунди преди инцидента.

"Прибирали се от лекар и паркирали през няколко места от нас. Разказа, че е минала през мястото, където са се стоварили строителните материали, няколко секунди преди инцидента", разказва собственикът на БМВ-то, върху което са нанесени най-сериозни щети.

Инвеститор на строителния обект е пловдивската строителна фирма „Гербера“, собственост на Чалъмов. Днес той се срещна с потърпевшите, придружен от автомонтьор и представител на фирмата си. Тримата извършиха оглед на щетите по автомобилите, които строителят се е ангажирал да покрие писмено, в присъствието на служители на 5-то РУ. Въпреки това, той бе категоричен, че фирмата няма вина за инцидента, а шофьорите не би следвало да паркират върху частен имот.

"Този участък е продаден преди няколко години на собственика на съседния обект. Аз самият планирах да го откупя, но той не се съгласи", обясни за Trafficnews.bg бизнесменът. Според информацията, възложител на строежа е фирмата "Мидъл Ийст Кепитъл". Пред потърпевшите Чалъмов се закани, че още утре ще загради участъка, за да не могат да спират автомобилите си върху него. От фирмата му били закупили и материали, с които да изградят навес над разчертаните паркоместа, попаднали в упоменатия частен имот. Въпросът на местните как това ще се случи, след като самият той не притежава терена, не бяха удостоени с отговор. Към момента липсва и каквато и да е индикация, че участъкът, притиснат между два строителни обекта, не представлява паркинг. Върху асфалтирания терен са разчертани паркоместа, а собствеността му не е упомената никъде.

"Нима вие проверявате чия собственост е един паркинг, преди да оставите колите си на него?", попитаха местните жители. От своя страна Чалъмов опонира, че когато човек си купи кола, би следвало да сключи и застраховка „Автокаско”.

Щетите по два от автомобилите могат да бъдат отстранени, потвърди присъстващият на място автомонтьор. Бурен дебат се разви между собственика на строежа и водача на най-сериозно пострадалото возило - БМВ, върху чийто покрив се е стоварило едно от железата. За да покрие щетите, бизнесменът предложи да откупи колата срещу 1 000 лв. Собственикът обаче обясни, че тя притежава уникални за модела си характеристики, а пазарната й е поне два пъти по-голяма от предложената.

"Момче, не искам да ми говориш за БМВ, говори ми само за коли", изрази отношението си бизнесменът, чието семейство се слави като почитател на марката "Мерцедес". След това побутна с крак отворената врата на автомобила. Пред медията ни той изрази опасенията си, че "утре водачът можел да каже, че не е доволен от ремонта и пак да поиска пари", отново изтъквайки, че пострадалите коли "Пежо" и стар модел "БМВ" нямат Каско.

Чалъмов отрече строителната фирма да има вина за инцидента, като обвини силния порив на вятъра за случилото се.

"Това са неща, които няма как да се предвидят", категоричен бе той, допълвайки, че присъстващите на място строители веднага са слезли от покрива и са разчистили изхвърчалата арматура.

На различно мнение са собствениците на пострадалите коли, според които мерки за обезопасяване на строежа не се предприемат.

"Погледнете какво се случва в обекта - железа стърчат от всякъде. Във всеки един момент някоя ламарина може да изхвърчи и да нарани някого", възмущават се те.

Припомняме, че „Гербера“ е една от строителните компании в града, които изграждат огромно жилищни комплекси в район Тракия. През последните 10 години бяха построени „Гербера 1“ и „Гербера 2“, като последният е популярен в квартала с названието Великата китайска стена. Заради опитите на инвеститора да уплътни предоставеният му от Общината терен с още три блока допълнително преди 3 години в квартала имаше серия масови протести. Заради констатирани нарушения бе спрян и строежът на последния вход на комплекс „Гербера 2“. В момента Чалъмов води дело в Административния съд в Пловдив срещу Общината, тъй като от там отказаха да удължат срока на строителното му разрешение. Паралелно с това прокуратурата разследва и законността на въпросния комплекс, тъй като жителите на квартала вече са подали сигнал за множество нарушения със строителните книжа.

Ето как премина разговорът между Георги Чалъмов и собствениците на потрошените автомобили: