Години наред нелицензиран медицински център е приемал болни от рак пациенти в столичния квартал “Дружба” без нужната квалификация на персонала. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Петър Москов до депутат от Реформаторския блок.

Изпълнителна агенция “Медицински одит” е сезирала и районната прокуратура по случая.

До момента във въпросния Медицински център за интегративна медицина са извършени общо три проверки. Те са установили, че там се правят манипулации дейности и лечение с противотуморни медикаменти на пациенти без нито един от специалистите да има диплома за това:

“В центъра няма лекари със специалност “Медицинска онкология” или с две специалности – “Вътрешни работи” и “Онкология”, каквото е изискването на медицинския стандарт“.

Друго нарушение, според здравното министерство е свързано с провеждането на лечение на пациенти с метод, като например “инсулин потенцирана терапия”.

Въпросната терапия „няма необходимите клинични проучвания, които да го определят като ефективен метод и с който не може да се гарантира качество на дейността”, се посочва още в одита.

“За тези нарушения са предприети действия по реализиране на административно-наказателна отговорност чрез съставяне на актове за установяване на административни нарушения”, заявява министър Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

В средата на април медицинският център в София е заличен от регистъра на Здравната инспекция.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg