„Ето с какво хранят децата в Хисаря! Това е закуската на дъщеря ми, която е второкласничка.” Това ни написа читател на Trafficnews.bg, искрено възмутен от закуската на детето му. Даже не беше необходимо да питаме какво не й е наред на козуначената кифла – космите, които се подават от нея, са толкова много и черни, че се забелязват и с невъоръжено око.

Потърсихме на етикета върху опаковката има ли в състава на кифлата „косми” и… не открихме. Според него освен брашно, вода, мая, сол, олио, захар и подобрител друго няма. Освен космите да са „подобрителят”? Но междувременно открихме друго, което, меко казано, ни втрещи. Оказа се, че въпросната космата козуначена кифла е произведена в „Надежда 2000” ЕООД – Пловдив. Спомняте ли си? Фирмата на скандално известната бизнесдама Надежда Минчева, която преди две години бе задържана при операция на ДАНС.

Въпросната дама тогава беше много популярна в Пловдив преди всичко с това, че все тя печелеше обществените поръчки за детско хранене, предимно в най-големия пловдивски район „Централен”. После стана ясно как точно се е случвало това… Както стана ясно и срещу какво или по-точно срещу колко "Надежда 2000" е уреждана да зарежда с храни детски градини и социални патронажи. Стана ясно откъде и как се снабдява бизнес дамата със стоки без документи, как след това е оправяла нещата с фактури от Илиенци, какви пари, как и на кого са давани по разните вериги, за да вървят нещата, колко са качествени закуските й...

Само че никъде в разкритите подробности за схемите, по които Минчева е въртяла бизнеса си, не се споменаваше за… косми. Явно това е нововъведение.

TrafficNews.bg