Огромно задръстване блокира един от централните булеварди в Пловдив – „Цар Борис III Обединител”, сигнализира читател на TrafficNews.bg. Колоната от автомобили започва от кръстовището на Сточна гара и продължава след Тунела. Полицейски патрул  е затворил и левия завой към булевард „Княгиня Мария Луиза”. Причината е кортежът на българския президент Росен Плевнелиев, който вече е в Пловдив и очаква своите високи гости за срещата на президентите, която ще се проведе малко по-късно в Етнографския музей в Стария град. Според първоначално обявената информация булевардът пред „Тримонциум” не трябваше да бъде затворен, но явно плановете са се променили.

Старият град гъмжи от полиция и жандармерия! Лъснат, резерватът чака 10 президенти СНИМКИ

Домакин на срещата ще бъде президентът Росен Плевнелиев. По негова покана в Пловдив идват  президентът на Федерална република Германия Йоахим Гаук; на Италианската република Серджо Матарела; на Република Латвия Раймондс Вейонис; на Република Малта Мари-Луис Колейро Прека; на Република Полша Анджей Дуда; на Португалската република Марсело Ребело Де Соуза; на Република Словения Борут Пахор; на Република Унгария Янош Адер и на Република Финландия Саули Нийнистьо.

Някои от тях ще бъдат настанени в новотела, други в хотел "Санкт Петербург", а други няма да спят в Пловдив, заради ограниченията, налагани от Службите за сигурност. 

Президентската среща вероятно ще превърне в изпитание на хиляди родители и ученици първия учебен ден 15 септември. "Може да се наложи частично отлагане на церемониите в училищата", предупреди зам.-кметът по сигурността Георги Маринов. Според него държавните глави ще напуснат Пловдив на 15-и между 8 и 9 часа.

TrafficNews.bg