Чакам от 2 часа пред входа на Инфекциозна болница. Минали са двама души, а преди мен има още 4. След мен 7-8. Хората стоят тук, кихат, кашлят и никой не знае кога ще влезе. Някои се отказват и си тръгват, без да бъдат изследвани. Не е ясно заразени ли са или не. Това не е нормално. А в момента, според официалните данни, дори няма бум. 

Това разказа 25- годишна жена, която, след като днес се прибрала от Банско със задух и кашлица и чула, че в курорта има регистриран случай на коронавирус, решила да се изследва. Разказът й показва как действа в момента здравната ни система. 

Първото нещо, което направила пловдивчанката, било да звънне на личния си лекар. Телефонът на джипито обаче бил изключен, защото била в болнични. “Влязох в болница “Хипократ”, където друга лекарка я замествала, и обясних какво ми е. “Като й казах откъде идвам, тя изпадна в някакво състояние като паника, дръпна се назад и ми каза да напусна кабинета, все едно съм чумава. Каза, че ще ми се обади. Макар че не знаеше нито как се казвам, нито кой е номерът ми”, разказва момичето. След това тя звъни на 112. Оттам я свързват с Кризистния център. От там получава съвет да се върне при лекарката, която замества джипито, защото тя трябва да я насочи. “Успях да се свържа по телефона с нея, а тя ми каза да отида в Спешното, където имало Кризисен център за изследване на коронавирус. “Там охраната ми каза, че такъв център няма и ме пратиха в Инфекциозна. Сега съм тук от два часа и нещо, преди мен има четири човека и идват още хора. Питам се, ако има бум на заболелите и ако на 1 час минава по 1 човек, значи всички ще измрем. Най-малкото, ако съм болна, ще заразя други хора” възмущава се пациентката. 


За съжаление, сигнали, подобни на нейния, получаваме ежедневно. Хората, които имат съмнения, че може да за заразени, се лутат между болниците, докато накрая всички стигат до Инфекциозна, където здравните работници са на края на силите си. Днес от ръководството на болницата отправиха апел към студентите от Медицинския университет да помогнат на екипа. 

Възрастна жена издъхна преди ден в МБАЛ “СВ. Мина”, след като преди това била лекувана в друга болница.  Лекарите на лечебното заведение, които са я преглеждали, без да бъдат снабдени с предпазни средства, подозират, че може да е била заразена. 

В Пловдив все още няма регистриран пациент с коронавирус. Реално ли е това обаче? Ако болниците си прехвърлят пациенти, без да ги тестват, още дълго време можем да живеем в блаженно неведение и да смятаме, че всичко е наред. Докога обаче?

Инфекциозна болница моли студентите за помощ: Нека заедно се изправим срещу идващата буряРъковоството на болницата излезе с отворено писмо. Вижте го!