Инфекциозна болница в Пловдив се задъхва.Екипът не смогва да поеме всички пациенти, които с всеки изминал ден се увеличават. От ръковоството на болницата се обърнаха с апел към всички студенти от 5-ти и 6-ти курс медицина и среди тире от Медицинския колеж да помогнат. 

Д-р Карен Джамбазов каза по време на брифинга в Областна управа, че има обособен блок в Инфекциозна болница, в който са изолирани хора със съмнения за коронавирус. В момента там са 18 души, които очакват резултатите между 24 и 48 часа.
Очаква се да бъдат разкрити 30 нови легла, като в момента се обособява блока. От УМБАЛ „Св. Георги” не искат да смесват тези с короновирус с други инфекциозни заболявания – хепатит, чревни и други.

От болницата делят на три групи пациентите – тези без симптоми, но върнали се от чужбина – те се поставят под карантина. Други с симптоми на коронавируса – кашлица, температура и други ще бъдат задължително преглеждани в Инфекциозна клиника. Тогава ще се прецени дали да бъдат хоспитализирани или домашно лечение с връзка с личния лекар по телефон. При усложнения ще ги приемем. Третата група ще бъдат постъпващи в по-тежко състояние – дихателна или сърдечна недостатъчност.

Ето и писмото на ръководството на Инфекциозна болница:

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
БЪДЕЩИ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ!
Катедрата и Клиниката по инфекциозни болести, паразитология и тропически болести изпитва остра нужда от медицински кадри, за да обезпечи обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19.
Изпитанието е за всички ни. Трябва да отговорим на нуждите на обществото. Да запазим здравето и живота на нашите пациенти.
Призоваваме студенти по медицина V и VI курс и студенти от медицински колеж – III и IV курс да проявят съпричастност и помогнат на Клиниката по инфекциозни болести.
Нека заедно се изправим срещу връхлитащата буря.
Имаме нужда от вас, от помощта на всеки един!

Проф. д-р М. Стойчева, дмн
Проф. д-р А. Петров, дм
телефон за връзка: 032/602989
032/602851
email: infecklinika_pd@abv.bg