Преливащи контейнери за смет, бездомни кучета ровещи се в отпадъците и разхвърляни боклуци навсякъде. С това се сблъскват хората, посетили вилната зона на село Марково. Сигнал за проблема ни подаде читател на TrafficNews.bg.

“Всяка сутрин, отивайки да изхвърля боклука си, се натъквам на това, което се вижда от снимките”, пише той. „Според личното ми впечатление контейнерите за смет не се извозват повече от един път на 2 седмици”, отбелязва мъжът.

Заради рядкото изпразване на контейнерите, за уличните животни е по-лесно да разровят изхвърленото и да разнесат отпадъците в радиус от десетки метри. Друг е въпросът, че най-вероятно някои хора също са изхвърляли отпадъците си на нерегламентираните места. Впечатление прави и абсурдната гледка на задната половина от каросерията на автомобил, оставена да гние сред дърветата.

„Питам се, това нормално ли е за населено място в България през 21 век и то не къде да е? Къде са кметът и общинските власти от район Родопи? Това ли заслужаваме като услуга за която плащаме данъци?”, възмущава се мъжът.

Причина за контейнерите, преливащи от смет, във вилната зона на Марково са големият брой хора, които не си плащат данъците, смята кметът на село Марково Пламен Кабаков. В публикация днес TrafficNews.bg показа как изглеждаше вчера районът, където са поставени бобърите, където трябва да се изхвърлят боклуците. Отпадъци, разхвърляни в голям радиус, бездомни кучета, които ровят в тях и ги разнасят из цялата зона. 

„Питам се, това нормално ли е за населено място в България през 21 век и то не къде да е? Къде са кметът и общинските власти от район Родопи? Това ли заслужаваме като услуга за която плащаме данъци?”, възмущава се мъжът, който ни изпрати снимките на сметището. Днес боклуците вече са почистени. 

"Проблемът е, че далеч не всички жители на зоната плащат данъци" коментира кметът Кабаков. Сметоизвозващия камион минавал веднъж седмично, в дните между сряда и петък. През летния сезон, когато обитателите на вилната зона набъбват почти три пъти, сметосъбиращата фирма минавала по два пъти в седмицата. 

Според Кабаков обаче контейнерите там не са достатъчно. "Във вилната зона има около 300 къщи. Само 100 от тях обаче са актувани и собствениците им плащат данъци. Поддържаме сметосъбирането в района, благодарение на данъците, които плащат хората от селото. По закон на 10 души се пада по един "бобър", но след като повечето обитатели на зоната не плащат данъци - на тях контейнер не се полага" заяви кметът. 

Той е внесъл предложение в община "Родопи" вилната зона да се присъеди към урбанизираната част от Марково и собственците на вили да плащат адекватни данъци.