Една от причините, заради която настъпиха всички промени във Фонда за лечение на деца е това, че няма работеща деловодна система, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния контров в Народното събрание днес в отговор на депутата от ДПС Джевдет Чакъров.

"Каква е причината сега да се разглеждат документи, постъпили ноември месец във Фонда - е може би и една от причините, заради които настъпиха всички тези промени в него - това, че там нямаше функционираща деловодна система, каквато в момента изграждаме - да може да се мери скоростта и адекватността на действията на съответната администрация", каза Москов, цитиран от Дневник. По думите му като цяло организацията на процесите в институцията не е била достатъчно добра.

Той дава за пример това, че част от документите се пращали и получавали по пощата, а не електронно, както и това че вместо електронна система, всеки случай трябва да се отчита и следи лично от директора на институцията. "Независимо кой какво твърди и какви идеи е имал, към момента до изграждането на една деловодна система, която да бъде и публично проследима на база идентификационен код, на дневна база на директора фонда се докладва всяко постъпило искане и хода на разглеждане на преписката. Звучи примитивно, но до изграждането на системата такъв е персонализирания метод за контрол", обясни здравният министър.

Москов обяви, че в момента тече процес по реконструиране на деловодството и създаване на ясна отчетност с електронна система, в която родителите да могат да следят движението на документите на тяхното дете.

"Към момента няма нито едно дете, чиято документация да не е придвижена в срок и да не е разгледана съответно на заседание на Обществения съвет", заяви за пореден път от началото на сътресенията във Фонда министърът.

"От гледна точка на парите - за миналата година са отпуснати с 5 млн. повече, достигайки 12.5 млн. лв, при преструктуриране на бюджета на МЗ, защото от толкова е имал нужда Фондът. Не отправям политическа критика, но да кажа, че през 2014 г. бюджетът е бил 6 млн. лева, т.е. сега е удвоен", допълни той.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg