Фекалии и миризми тормозят от дни жителите на хижа Здравец. Безпризорни коне цапат наред тревни площи, улици и дори зоните около заведенията. Животните са били докарани от група роми – дървосекачи.

„От три дни дървосекачи са се настанили в старата фурна. Сградата е необитаема от 20 години. Всички са от ромски произход и са в хижа Здравец, за да режат дърветата. Те обаче пристигнаха заедно с 6-7 коня. Животните обаче не са вързани, а са пуснати свободно из местността. Постоянно са в централната част, по пътя и около заведенията. Навсякъде се изхождат и всичко е във фекалии. Всяка сутрин по 1 час ринем и чистим. Хижа Здравец се умириса, навъдиха се и мухи”, заяви читател на TrafficNews. По думите му, конете често са на пътя и рискът от ПТП е огромен. Животните блокират пътната артерия и изскачат изневиделица на платното. 

Той разказа, че многократно са правени забележки на дървосекачите, но вместо адекватна реакция, хората са получавали само заплахи за саморазправа.

„Скачат на бой, ако им се скараш или им направиш забележка. Сигнализирахме до полицията за проблема, но от там научихме, че собственикът на старата фурна е дал позволение лицата да пребивават там. Подадохме жалба и до Община Куклен”, добави жителят на хижа Здравец.

Наш репортер се свърза с кмета на Община Куклен – Мария Белчева. Тя вече бе запозната с проблема.

„След наша проверка установихме, че мъжете са в право да помещават сградата на фурната. Що се отнася до конете, ще бъде извършена проверка от отдел „Екология” към общината, ще сигнализираме и до БАБХ”, заяви Белчева.