Лек автомобил БМВ вдигна нервите на десетки шофьори на „Цариградско шосе”, сигнализира читател на TrafficNews.bg. Причината е облакът дим, който старата кола оставяла след себе си.

„Докога такива коли ще замърсяват въздуха на България, без никаква реакция от КАТ! Трябва веднага да се спрат от движение до отстраняване на повредата!”, коментира нашият читател.

Снимката е чудесна илюстрация и на последните измервания на Изпълнителната агенция по околната среда. Пловдив отново е сред градовете с най-мръсен въздух в страната. Това се дължи главно на вредните емисии от автомобилите, масовото използване на твърдо гориво, съчетани с неблагоприятните метеорологични условия.

Според официално регистрираните у нас автомобили 2 972 770 са бензиновите двигатели, а тези, които ползват газ, са 153 998. Фабрично само с газ са 146 автомобила. С дизел и електричество се движат 25 леки коли, а с бензин и ток - 718, сочи справката на МВР. С бензин и природен газ пътуват 8953 коли. Само с природен газ са 713 автомобила, сочи справката на МВР.

Статистиката, съчетана със стряскащите данни от измерванията на въздуха, показва, че в България замърсяването е сериозен проблем! За това помага и безхаберното отношение на голяма част от шофьорите, които се разполагат като царе на пътя и не мислят за последствията от черния дим, който оставят след себе си…

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg