Зачестили е злоупотребата с бебета сърнички. Това пишат от фондация "Дивите животни". Природозащитниците предупреждават, че цари неинформираност по отношение на навиците на тези животни, което може да доведе до пагубни последствия дори при добри намерения. 

Историята на малката сърничка Нели трогна стотици. Търговец на гъби е направил опит да изтъргува новородената животинка за 5 лева. 

Ето какво написаха от природозащитната организация:

В последните няколко седмици стана ясно, че в нашата страна цари тотално незнание по отношение на поведението на сърните и това, че оставят малките си да лежат сами, докато се хранят те наблизо в гората. Доста хора се подлъгват по това, че намират само малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го те реално го отнемат от майката.

Липсата на информираност не е обаче най-страшния проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен.

Вчерашния случай показа далеч по-страшната реалност, а именно това, че има хора, цели групи, които целенасочено претърсват гората за малки сърнета. Имахме непотвърдена информация, че нещо такова се случва в някои села около София, но до този момент не се беше потвърдила. Вероятно се случва и в другите райони на страната.

Малката Нели е само на ден. Пъпната връв не е изсъхнала още. Тя е само килограм живот, но вече е средство за печалба за някой.

Вчера мъже предлагащи за продажба гъби, са предложили на човека, който се е спрял заради гъбите, да купи малко сърне за 5 лв. Представете си, отварят ти плика и питат "Искаш ли го и това за 5 лв?!" и ти онемяваш. Новороденото сърне лежи тихичко в локва от урината си в найлоновата пазарска торба и съдбата му е тенджерата или домашен любимец на някой...

След последвалата схватка, сърнето е взето и предадено на нас, а човекът спасил сърнето от печалбарите е с травма на китката, не знаем за сега колко сериозна. Новородената Нели дълго ще плаче за майка си, а майката ще я търси напразно...

От организацията апелират, ако някой въди малко сърне, получи предложение или разбере за търговия с тях, веднага да сигнализира към отговорните институции - Регионална дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове.