Карабинерите от Милано заведоха дело срещу 36-годишна българка затова, че застрашава сигурността на хората, разхождайки опасни животни. Българката разхождала с каишка в центъра на Милано пустинен рис каракал, съобщиха италианските медии, цитирани от "24 часа".

Това е хищен бозайник от семейството на котките, известен още като червена котка. От 1996 г. в Италия е забранено отглеждането на подобни животни в градовете. За пръв път българката, която описват като елегантна блондинка, била видяна на разходка с риса в градините „Монтанели” през ноември. Снимка на жената с риса, направена от минувач, бързо обиколи социалните мрежи, попадайки и в полезрението на общинската управа.

Кметството лансира апел към гражданите в мрежите да му помогнат да открие рисът, тъй като е опасен хищник. Тези дни карабинерите отнеха риса от собственичката му, която го отглеждала в апартамент в центъра на Милано. Там бил оставян на свобода. Българката съобщила, че ще обжалва решението на италианските власти. Според нея в родината й отглеждането на подобни животни не е забранено. Рисът бил роден през май в Белгия, но българката го купила в Чешката република за 10 000 евро. В момента рисът се намира във ветеринарна клиника в Милано, след което ще бъде поверен на център, оторизиран да отглежда опасни животни. Кметството на Милано публикува съобщение, в което благодари на гражданите, които са му помогнали да открие опасния рис.