Виждали ли сте пътен знак, който да се крепи на тиксо? Ако не сте се натъквали на такъв "атракцион", можете да му се насладите в Пловдив и по-точно на ул. "Милеви Скали" 6, където е и последна спирка на автобусите по линия 16.

И това не е някаква нескопосана шега - не се отнася и за някакъв временен знак. Стационарен знак "Стоп" е прикрепен съвсем не стационарно с тиксо за едно от таблата за разписание на градския транспорт. Таблата, които впрочем не работят, но очевидно са удобен стълб за опора. И като казахме прикрепен, да не помислите, че става дума за някакви сериозни железни скоби. 

Привързан е съвсем по нашенски, с доброто старо тиксо. Тиксо държи металния стълб, на който е закачен знака, като според изискванията държачът е не по нисък от 2,5 метра. Не искаме да изчислим за каква тежест става дума, нито искаме да гадаем какво може да се случи, когато тиксото поддаде.

Справка на TrafficNews.bg показва, че тази новаторска методика с "тиксо" не фигурира нито в "Технически изисквания при изпълнение на пътни знаци и указателни табели от светлоотразителни материали", нито в НАРЕДБА № 18 oт 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци. Всъщност думата тиксо липсва от нормативните документи, но пък намира разпространение в практиката.

Предлагаме ви и апела на един пловдивчанин, който възмутено публикува "находката" в социалните мрежи: 

"Сигнализирам Общината, да сменят тиксото на този знак, че за една година поовехтя и скоро ще изтърве табелата върху нечия глава! Ако трябва да сме позитивни - ето още едно приложение на стойките, дето държат неработещите информационни табла", завършва оптимистично своето изложение мъжът. 

Как се е стигнало до абсурдното конструктивно недоразумение, не се наемаме да кажем, но призоваваме в най-скоро време знакът да бъде монтиран според изискванията, за да не се налага да гадаем кога тиксото ще поддаде или ще му бъде помогнато да се разкъса.