Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не се съобрази със становищата на енергийните дружества и потвърди първоначалните си изчисления за цената на тока за новия регулаторен период, който е 1 юли 2016 г. - 30 юни 2017 г., съобщава регулатора с публикуването на Проект за ценовото решение на страницата си в Интернет. 

От документа става ясно, че среднопретегленото изменение на цената на тока в страната ще бъде в границите на минус 0,02 %. Според него цената на Националната електрическа компания (НЕК) в качеството й на обществен доставчик ще бъде 106,63 лева за мегаватчас, а таксата „Задължения към обществото“ намалява минимално от 37,90 лева на 35,83 лева за мегаватчас.

Цената на електроенергията, продавана на крайните клиенти на ЧЕЗ България, остава без промяна. За клиентите на Енерго Про е планирано намаление от 0,91%.

Само за EVN България е предвидено увеличение от 0,65 %! 

По време на откритото заседание в КЕВР, на което енергийните дружества изказаха своите позиции относно ценовото предложение, директорът на НЕК Петър Илиев се оплака, че задържането на цената на тока е за сметка на държавната компания. През сегашния период цената на микса на НЕК е 116,60 лева за мегаватчас. Прогнозата на Илиев е, че с това ценово решение компанията ще загуби 400 млн. лева за периода. Представителите на енергийните дружества възразиха още и срещу цената на електроенергията за технологични разходи. По време на изслушването стана ясно, че малко над 80% от тока, който осигурява АЕЦ „Козлодуй“ на регулирания пазар, всъщност отива за технологични разходи. Със своето ценово решение КЕВР цели да намали кроссубсидирането в сектора, заяви след заседанието председателят на регулатора Иван Иванов. На 9 юни КЕВР ще разгледа на обществено обсъждане последния доклад на работната група за цената на тока.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg