Бургаската прокуратура е издала постановление за привличане на Живко Кючуков като обвиняем, след като нападна старица на спирка и й счупи крака. Той ще бъде задържан с прокурорско разпореждане за срок от 72 часа. В момента полицаи го издирват, за да го арестуват. 

Бруталният хулиган отива на съд, според психиатрите той е бил вменяем в момента на извършване на престъплението и може да носи наказателна отговорност. Съдебно-психиатричната експертиза вече е готова и изпратена в прокуратурата. Официално потвърждение за резултатите от изследването обаче до момента няма.

Eкспертизата е установила, че Кючуков е осъзнавал какво прави, разбирал е свойството и значението на постъпката си, както и евентуалните последици. По време на психиатричния преглед не са открити никакви симптоми за "бели петна" или белези, че по време на нападението е бил неадекватен.

Въпреки, че 26-годишният бургазлия се е лекувал два пъти в психодиспансера след пристъпи на шизофрения, това не го освобождава от наказателна отговорност.

"Теоретично, а и практически е абсолютно възможно едно лице болно от шизофрения да е вменяемо. Говоря хипотетично, без да коментирам резултатите от психиатричната експертиза на колегите. Това, че някой има психично заболяване, не го прави непременно невменяем", коментира шефката на Центъра за психично здраве в Бургас, д-р Надя Желязкова, цитирана от Монитор.

Очаква се всеки момент от прокуратурата да обявят заключението на вещите лица, което ще има решаваща роля за това дали биячът Живко ще получи справедливо наказание. Психиатър и психолог са освидетелствали побойника и са изготвили съдебно-психиатричната експертиза. Тяхното становище е, че Кючуков е бил вменяем по време на нападението.

"Изрода", както мъжът сам се е кръстил в социалните мрежи, може да отнесе от 2 до 10 години затвор за побоя над беззащитната старица. На 9-ти май той ритна пенсионираната учителка Виолета С. и й счупи тазобедрената става. В момента жената е в болница след тежка операция с поставени импланти в костта. Чудовищното деяние потресе цяла България, след като медиите разпространиха запис от охранителна видеокамера, заснела бруталната агресия. До момента дознанието бе образувано срещу неизвестен извършител, но се очаква всеки момент Кючуков да се превърне от заподозрян в обвиняем и подсъдим.