Всеки трети българин, заразен с COVID-19, е на възраст между 20 и 40 години. Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести, изготвени на 14-дневна база, 32% от случаите са именно в тази възрастова група. Само за последните четири дни са регистрирани нови 1966 болни.

16% от новозаразените са между 40 и 49 години, а  между 50 и 59 години са 15% от диагностицираните.

Делта вариантът на вируса засяга и повече деца в сравнение с предходните модификации. В момента 9 на сто от случаите са на новородени и младежи до 19 г. От 27 август до днес тестовете на 564 деца са положителни.    

За сметка на това възрастните хора боледуват по-малко, което се обяснява и с факта, че сред тях е най-големият процент ваксинирани. Заразените в групата 60-69 години са 14%, а между 70 и 79 години – 11%. Едва 3 на сто са болните над 80 години.

Температурата и кашлицата са типичен симптом на доминиращия Делта щам на COVID. Голяма част от пациентите пред лекарските кабинети в Пловдив са млади хора, върнали се от почивка на Черноморието.

„Колкото повече хора са имунизирани, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния живот”, коментира пред TrafficNews директорът на РЗИ – Пловдив д-р Сийка Димчева. Според нейните наблюдения редките случаи на заболели имунизирани протичат много леко. В Пловдивска област няма починали пациенти или такива в тежко състояние сред хората, които са си поставили някой от препаратите срещу COVID-19.

„От началото на тази вълна – края на юли и началото на август, всеки ден правим проверка кои от хоспитализираните болни са имунизирани. Това си е наша статистика, искаме да се ориентираме. И установяваме, че пациентите, при които инфекцията протича тежко, нямат извършена имунизация”, посочи д-р Димчева.

Тя е категорична, че колкото повече хора се доверят на това, че профилактиката е много по-важна от лечението, толкова по-леко ще преминем през настоящата върна.