Стоматолози в цялата страна обмислят различни варианти на работа в условията на извънредно положение. За да няма струпване на пациенти пред кабинетите, част от специалистите са решили да затворят временно практиките си и да приемат само спешни случаи, след уговорка по телефона. Други вече публикуваха на своите Фейсбук страници, че поради създалата се ситуация няма да приема пациенти до 29 март. Те са притеснени, че нямат предпазни маски и облекла, а поради естеството на работата си са изложени на огромен риск от зараза.

Припомняме, че още преди два дни от Зъболекарския съюз излязоха с декларация. В нея те настояват правителството да вземе мерки и да бъдат снабдени със защитни антисептични и противоепидемични средства - индивидуални предпазни средства, дизенфектанти и др.

Немалко зъболекари изразяват и готовност да помагат на лекарите в борбата с коронавируса. Ако заразата се разпространи бързо и здравната система се задъха, лекарите по дентална медицина ще оказват помощ на своите колеги – кой с каквото може.

В една от най-големите Фейсбек групи на гилдията д-р Бранимир Кирилов дава няколко конкретни предложения към колегите си и посочва доста притеснителни данни за разпространението на COVID-19.

„Опасявам се, че не си даваме реална сметка за мащаба на опасността от коронавируса. Позволявам си да ви запозная с една изключително тревожна статистика, която почерпих от 24-часово четене на международни изследвания и разговори с авторитетни специалисти. Според тази статистика у нас в момента няма 40 заразени с коронавирус. А хиляда. Те не са установени все още с нарочен тест. Но това за съжаление предстои. Причината е в твърде дългия инкубационен период на вируса. В продължение на 3 до 21 дни всеки заразен го разпространява, без да подозира за това. На тази база изследователите са изчислили, че на един официално установен носител се падат 25 неустановени. Това означава, че ако следващата седмица имаме 300 регистрирани болни, реално заразените ще бъдат 7500. Именно това не трябва да позволяваме да се случи! Защото то би означавало взрив на здравната система. И много смърт. Знаете не по-зле от мен, че болниците не са в състояние да поемат и спасят толкова много хора. Апаратурата не достига, а скоро вероятно и болничният персонал няма да достига. Всъщност именно това се случи в Италия”, посочва д-р Кирилов.

Той е категоричен, че единственият разумен ход в момента е да се направи опит за отлагане на този взрив. И призовава всички свои колеги да подкрепят инициативата за карантира на цялото население.

„Това според мен включва следните мерки: Да затворим практиките си до нормализиране на ситуацията. Да поемаме само и единствено наистина спешните случаи. Да сме в готовност да окажем помощ на болниците, ако здравната система се задъха - който с каквото може. Да не забравяме, че има много други пациенти с различни и опасни диагнози, които също се нуждаят от лечение и грижа. Те също биха дали жертви при подобен срив във системата.

Обяснете положението на вашите пациенти и приятели. Всеки от нас има много широк кръг от контакти. Убедете ги, че има смисъл да си останат по домовете и да не рискуват своя и на близките си живот.

COVID-19 не е по-опасен и смъртоносен от редица други вируси. Но за съжаление е много по-коварен. Защото ставаме заразни, много преди да се почувстваме болни. А през това време заразяваме околните. Това води до драматични пикове, а те вече са смъртоносни. Нека не неглижираме този факт, за да преминем по-безболезнено през това изпитание”, допълва специалистът по дентална медицина.

Предложението му е подкрепено от стотици негови колеги.