"Скритите послания с Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви няколко мнения за вегетарианци или не.  

През последните години има засилен интерес към здравословния начин на хранене, био продукти и вегетарианство. Ето и моето мнение по въпроса. Човечеството живее вече машинално, меркантилно, консумативно. В стремежът за повече пари хранителните компании произвеждат не природни продукти, а продукти направени по изкуствен начин. Почвата, която съдържа така благодатните минерали е отровена от химикали, пестициди и токсини. Животните не се хранят с това, което е необходимо и приемайки тяхното месо, ние вече ставаме част от една болна световна система.

 Същото е валидно за плодове и зеленчуци, не водим рационален начин на живот, вместо това се самоубиваме, хранейки се. Вегетарианци и ли не, ние постепенно се обезличаваме и все повече боледуваме. Такива са за съжаление фактите - катастрофални. Био продуктите са много добра идея, ала за да има такива, цената ще е твърде висока, защото, за да се произведе чист хранителен продукт са необходими много средства и труд, докато стигне на пазара. 

 

Човешкият организъм е устроен така, че месото е част от неговата потребност. Това са протеините. За съжаление, месото от животни, което консумираме е вредно, защото повечето животни се захранват с ГМО култури. Генетично модифицирания организъм се създава по изкуствен път и настъпват промени при консумацията на животинското месо, респективно и в човешкият организъм. Лично аз останах изненадан, когато Академията на науките във Ватикана одобри използването на генетично модифицирани култури и папата благослови това.

Животните се подхранват с много хормони за бърз растеж и ниско количество на мазнини. Всичко това влиза в нашият организъм. Българинът има изкривена представа за прясно месо, когато се убиват животните за същото това „ прясно месо”, ние ги подлагаме на неистов стрес, този стрес предизвиква драстично покачване на токсините в месото, страха и ужаса кодиран по време на смъртта във всяка една клетка, вие я поемате и трансформирате в себе си. Сервирано вече като „прясно месо” ние на практика се тровим. Например, една пилешка пържола се усвоява от организма за 40 минути, телешката за 6 часа, свинската за 38 дни - твърдят немски експерти. Това прави свинското месо убиец на всяка една човешка клетка.

Млякото е една от най-добрите храни за натрупване на мускулна маса. Протеинът в него е около 20% суроватка и 80% казеин. И двете съставки са висококачествени протеини. Млякото и млечните продукти, приемани по време на диета, помагат за сваляне на килограми, разбира се без хранителните добавки с калций. В случай, че имаме спад на необходимото количество калций, организмът си го набавя чрез костната ни система и от там идват сериозните проблеми. Тоест би следвало да има разумен прием на мляко и млечни продукти. Според традиционната китайска медицина пиенето на прясно краве мляко, не винаги и не за всеки е полезно.

То се препоръчва на малките деца и бебетата, ако майката няма кърма. „Но дори и в тези случаи, прекалената му употреба може да се окаже вредна за организма и да предизвика белтъчна алергия.Трябва да се има в предвид, че кравето мляко съдържа три пъти повече белтъчини от майчиното и е по-трудно смилаемо. Прясното краве мляко подхранва енергията Ци на далака и укрепва кръвта, затова то е полезно да се пие от хора с изтощен организъм. Но пак трябва да не се прекалява, защото когато далакът страда от недоимък на енергия, млякото може да засили производството на слуз, която на свой ред може да атакува белите дробове. Киселото мляко е нещо съвсем различно от прясното. Китайците предпочитат соево мляко, което според тях се усвоява лесно от организма. При нас има подобен елексир и това е натуралното козе мляко без консерванти. Учените се надпреварват в своите тези „за” и „против” млякото и млечните продукти. Това се прави с цел да има еластичност на пазара, когато има повече „за”, търсенето на мляко и млечни продукти се засилва, и млекопреработвателните компании печелят милиарди долари от продажби и обратно, при „против” настъпва привидно затишие.

 Приблизително 40 % от населението по света са вегетарианци. По-здрави ли са те? В никакъв случай не би следвало да поставяме на пиедестал нито вегетарианството, нито друг вид начин на хранене.

 За мен това е свободното право на човешкият избор, какво ще ядеш и какво не, стига това да не вреди на здравето и най-вече, да не се натрапва като панацея на останалите, които са избрали друг начин за хранителен прием. За да се превключи от един начин на хранене към друг, първо трябва да се консултираме с лекар, след което бавно и постъпателно да сменим своят хранителен прием.

При всички положения, плодовете, зеленчуците, зърнените, бобовите култури и ядките трябва да са в основата на всеки един здравословен режим на хранене. Добре е да се избягват преработените храни и всичко, което се продава в лъскава опаковка с многокомпонентно съдържание. В много страни в света някои от така наречените Е-съставки са абсолютно забранени. Всички тези преработени храни са нищо повече освен носители на болести, що се отнася до красивата им опаковка, това е манипулативен подход за суетните хора.

Нашите предци са се хранили с чисти екологични продукти. За съжаление вече не можем да върнем времето, в което нашите предци са живели. Те са се хранили с чисти-натурални продукти и за това са били столетници. Не са спазвали диети, защото е нямало мода и суета в храненето. Младостта като визия е била по-дълготрайна от днешни времена. Днес, консумираме мляко в пластмасови кофички, а преди са ги слагали в дървени такива, всеки знае, че пластмасата е рециклиран продукт, тоест токсичен до известна степен.

За съжаление мощните иновации на човечеството, не са насочени именно към най-безценното - храната. Все още има надежда, тази надежда аз я виждам на този етап в употребата на минерали и кристали. Heщaтa ca cтpoгo индивидyaлни, зaтoвa пpeцeнeтe caми дaли дaдeнa диeтa e дoбpe възпpиeмaнa oт opгaнизмa ви. He ce пoддaвaйтe нa мoдни тенденции в диeтитe.