Министерството но здравеопазването предлага промени в здравните правила за приема на деца в детските градини. Те са свързани с ограничаване на разпространението на заразни болести, като част от новостите ще облекчат значително родителите. От друга страна пък ще има и други допълнителни изисквания. Новите текстове са част от проект за промени в наредбата за здравните изисквания към детските градини.

Очаква се да отпадне медицинската бележка, че детето не е било в контакт със заразно болен в последните три дни, която сега се иска при постъпването му в градината.  

След като медицинските специалисти в здравните кабинети на градините получат достъп до здравните досиета на децата, те ще получават служебно информацията, която сега се изисква при записване на хартия - данни за алергии и хронични заболявания; еднократен отрицателен резултат от изследвания за чревни бактерии и паразити; поставени ваксини или при липсата на такива - медицински основания за пропускането им. През системата обаче тези сведения ще се ползват от 1 септември 2025 г., а на този етап ще отпадне само медицинската бележка, пише Сега.

С нови текстове МЗ по-ясно формулира и изискване само деца с поставени задължителни ваксини да се приемат в детските градини. И сега има подобни текстове, но не е трудно да се заобиколят с бележка за противопоказания и др. Освен това, през 2019 г. имаше съдебно решение, че неваксинирано дете има право да посещава детска градина. Сега директно се записва, че децата, които посещават детска градина са с приложени за възрастта задължителни имунизации и реимунизации, а при наличие на противопоказания, следва да се покажат всички допустими имунизации.