След като COVID-19 отбеляза пореден ден с близо 7000 инфектирани, здравни инспектори алармираха за проблем в системата - повторно заболели не излизат в списъците им, предаде bTV.

В същото време текат засилени проверки на карантинираните и поставените под задължителна изолация по домовете.

80-годишната Венета Памукова е карантинирана като контактна на заразен близък, няма симптоми. „Първата доза ми е още от май, втората юни, на 3 декември ми е бустера. Добре съм, ям си, пия си, това е най-важното", разказва тя.

Екипи на полицията проверяват по списък, подаден от здравната инспекция. "2519 са карантинираните души за цялата община Сливен. На случаен принцип е, абсолютно невъзможно е да се обиколят наведнъж толкова“, заяви инспектор Николай Колев от ОДМВР – Сливен.

Освен за недостиг на проверяващи, здравни инспектори в Перник сигнализират и за друг проблем, който пречи всички да бъдат регистрирани и открити.

Оказва се че повторно заразените не излизат като такива. Затова от РЗИ разчитат на съвестта на заболелите, да се подадат сами.

Масово на ден по 15-20 лица се подават и ги няма в списъка и ние няма как да ги знаем и как да ги потърсим. Чак когато излязат от карантина и отидат при личния лекар за болничен, се оказва, че ги няма в системата. И се почва едно звънене проучване, изработване на документи“, обясни Даниела Георгиева, гл. инспектор в "Надзор на заразните болести" – Перник.

Според инспекторите карантинираните нарушители са единици. „Има една част от хората, да кажем между 20-30%, които видимо не желаят да спазват“, смята директорът на РЗИ - Перник д-р Александър Златанов. Проблем за съставяне на епидемичната картина е и откриването на контактните лица на пациентите в тежко състояние