1315 случая на коклюш в страната са регистрирани oт началото на годината. Това показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести. През последната отчетна седмица – до 26 май, в страната са регистрирани 145 случая, като 82 от тях са в София, съобщиха на сайта си от Столичната регионална здравна инспекция. За периода 1 януари – 26 май 2023 г. случаите на коклюш в страната са били пет. 

От началото на май има възможност бебетата да бъдат имунизирани срещу коклюш при навършване на шестседмична възраст, вместо при навършване на двумесечна възраст. Ваксинирането за децата е задължително и безплатно.

Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание е препоръчително за родените преди 1 януари 2008 г., на които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5-10 години; за пасивна защита срещу коклюш в ранна детска възраст чрез имунизация на майката през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността; за възрастни лица, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст. Ваксинирането на бременни през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността също е безплатно.

Министерският съвет одобри на 22 май тази година допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на един милион лева, с които ще се осигурят ваксините за безплатната имунизация срещу коклюш на бременни жени през 27-36 гестационна седмица от бременността, ще се организира имунизационният процес, ще се разкрият имунизационни кабинети и ще се осигури провеждането на лабораторна диагностика на коклюш. 

На 9 май 2024 г. със заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева се въведоха временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Мерките са в сила до 31 юли 2024 г. Освен възможността за ваксиниране на бременни, мерките предвиждат при регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала; да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив. Посещение в детското заведение или в училище е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, че детето не е заразно болно.