Нова високотехнологична апаратура за диагностика и оперативно лечение на тумори на пикочо-отделителната система е на разположение на пациентите в Клиниката по урология в УМБАЛ-Пловдив. Тя е много висок клас техника и се смята за най-добрата в света, заяви пред журналисти началникът на отделението проф. д-р Димитър Шишков.Чрез новите апарати специалистите могат да откриват изключително малки тумори в пикочо-отделителната система. Това дава възможност и шанс за по-прецизна и навременна диагностика на злокачествените процеси, а също и за прецизиране на едноскопската и лапароскопската оперативна дейност.

Новата апаратура притежава изключително добра оптика, която е снабдена с 3 вида филтри на светлина. В резултат на тази иновативна технология е възможно улавянето на туморни формации в много ранен стадий и патологично кръвоснабдяване на органи. Тя е с висока разделителна способност и се виждат и най-малките промени по лигавицата. Стойността на техниката е 180 000 лв. и е закупена от новото ръководство на болницата. До момента с нея вече са направени над 35 операции. Новата апаратура ще допринесе много за ефективното лечение на пациентите.

В момента в Отделението по инвазивна кардиологияв се монтира последно поколение ангиограф на стойност 1,5 млн. лв. Той се използва за поставянето на стентове. Обявена е и обществена поръчка на нов компютърен томограф. Новото ръководство на лечебното заведение в лицето на д-р Динчо Генев обяви, че предстои подмяната на техниката и оборудването в хемодиализата и в лабораториите. Той увери, че цялата апаратура се закупува със средства на УМБАЛ "Пловдив".