Своите препоръки в борбата срещу коронавируса даде и холистичният лекар и класически хомеопат от Пловдив - д-р Ваня Косева. В социалните мрежи тя даде своите безценни съвети и мерки, които всеки от нас трябва да вземе, за да опази себе си и околните. 

Д-р Ваня Косева е лекар, специалист педиатър с 30-годишен стаж, шуслеров терапевт и натуропат. Хомеопатията е алтернатива за природосъобразно стимулиране на естествените оздравителни сили на организма и възстановяване на здравето. Тя се прилага успешно при остри и хронични заболявания, както и за профилактика. Хомеопатичните лекарства въздействат като специфичен имуномодулатор на организма.

Ето и какви съвети даде посредством своя фейсбук профил д-р Ваня Косева. Публикацията и има над 800 харесвания и близо 3 хиляди споделяния.

Симптомите на коронавирус инфекцията са грипоподобни. Вирусът е различим от обикновения грипен щам само с тест. Все пак могат да се откроят 4 клинични разлики.

- Новият вирус има среден инкубационен период 8 дни, при грипа е 2 дни.

- Новият вирус има около 2.3% по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип.

- Симптомите на новия вирус продължават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип при който протичането е за 7 дни, с тенденция всеки ден да е по-добър.

- Общата умора и дискомфорт в тялото плюс главоболие са по-типични за обикновения грип, не за коронавирус инфекцията.

 Място за паника НЯМА! Личната отговорност към здравето на другите е ключова, за да няма разпространение на вируса!

ЗАРАЗЯВАНЕТО

Обяснено просто - ако в стая със 100 души има 1 заразен с коронавирус се очаква 70 човека да имат инокулация (закрепяне) на вируса към лигавицата на нос, уста, очи.

При останалите 30 човека вирусът няма да успее да се закрепи за лигавица.

70 от 100 контактни са носители.

49 души няма да развият всички симптоми, а единична кашлица, неразположение и стабилизиране на втори ден. При забързан, стресов начин на живот няма и да разберете, че сте болни. Това, обаче, ви превръща в основна заплаха за страната - защото сте постоянен и подвижен резервоар на вируса. И тук идва персоналната ОТГОВОРНОСТ.

 Не паника, а отговорност!

- Ограничаването на социалните контакти до минимум при продължаване на работния процес.

- Мийте се при влизане и излизане от всяка нова среда, защото може да внесете или да изнесете вируси.

- Носете маска, ако можете да се сдобиете с такава, при контактна среда и при обслужване на възрастните ви близки. Можете сами да направите няколко маски от плат (3 или 4 слоя), като я сменяте на 2 часа. В края на деня перете, изсушавате и гладите с ютия с пара.

- Поддържайте хигиена в дома и почиствайте пода с препарат на хлорна основа. Външната врата и антрето са най-важни.

- Проветрявайте често! Вирусът не може да влезе през прозореца, но може да излезе оттам и да умре в атмосферата под действието на UV светлина на слънцето.

ВАЖНО 

21 болни от 100 контактни ще развият болестта. Симптомите са: висока температура до треска, суха кашлица (много рядко влажна), затруднено дишане - ще имате усещане, че не ви стига въздух при легнало положение или при опити за физическа работа, обща отпадналост.

 Всички тези оплаквания НЕ са причина за болнично лечение. Обаждате се на личния лекар за съвет относно медикаментозното лечение. ОБАЖДАТЕ се по телефона за консултация! НЕ ходите в кабинета! Личният лекар ще ви назначи лечение и оздравяването ви ще бъде в 10-14 дневен срок. Ако нямате личен лекар се свързвате с РЗИ по регион.

Медикаменти, които може да ползвате за да лекувате тези начални симптоми са:

1️⃣ Парацетамол или Аспирин за температурата.

2️⃣ Тавипек за кашлицата и протектор на белия дроб и локален имунитет.

3️⃣ Имунобор бета глюкан или Биозин, или Сироп от черен бъз за общ имунитет.

4️⃣ Витамин Ц със или без Цинк

5️⃣ Витамин Д

6️⃣ Спрей за гърло: Хексорал, Тантум верде, Ангал

7️⃣ Спрей за нос

При калкулирана минимална цена - тази схема ще струва 50 - 60 лв.

Ако желаете да се лекувате с природни средства и да ползвате хомеопатия ще ви трябват:

1️⃣ Influenzinum 15 CH или ако няма - вземате Baptisia tinctoria 9 CH. Приема се при ПЪРВИТЕ симпроми на неразположение, които усетите.

2️⃣ Arsenicum album 15 CH - при температура, кашлица, затруднено дишане и тревожност.

За активното лечение се приготвят два ОТДЕЛНИ разтвора. Единият е от Influenzinum или Baptisia, а другият от Аrsenicum album. Разтворите се приготвят като 5 гранули от хомеопатичното лекарство се поставят в 12 супени лъжици вода. Преди всеки прием разтворът се разбърква енергично и се взема по 1 кафена лъжичка доза.

Двата разтвора се редуват - първо се взема от единия, след 15 до 30 минути от другия и така се редува през деня. При облекчение приемите се разреждат през 1 или 2 часа.

- Ако сухата кашлица е мъчителна и болезнена и се усеща като раздиране зад гръднат кост или при всяко кашляне трябва да притискате гърди, тогава схемата се променя. Инфлуенцинум или Баптисия се вземат само сутрин и вечер, а през деня се редуват Arsenicum album и едно ново лекарство Bryonia alba 15 CH, което също се разтваря по посочената по-горе схема. Бриония 15 се взема и когато има сухота на лигавиците и болки в тялото.

- В случай, че при първото неразположение сте взели Инфлуенцинум или Баптисия и развитието на болестта е пресечено там - може да вземате за стимулиране на имунитета едно от следните лекарства:
Silicea 9CH, Еchinacea 5CH, Phytolaca 9CH.
Всяко от тях си има своите специфики за предписание, но при това извънредно положение не е ясно какво ще има в аптеката - така че което и от тях да вземете ще ви свърши работа за стимулиране на имунитета. Те се приготвят по различен начин. 10 гранули се разтварят в 200 мл вода в малка бутилка. Всеки път преди прием разтръсквате енергично и вземате доза от 1 малка кафена лъжичка на всеки 1 до 2 часа през деня.

Трайността на ВСИЧКИ разтвори е 5 дни, след това трябва да приготвите нови!

Независимо как протича заболяването към хомеопатичните лекарства добавяме и Витамин Ц + Цинк и Витамин Д.

При калкулирана минимална цена тази схема ще струва около 30 лв.

Изборът как да се лекувате е ваш! При всички положения проявете отговорност и спазвайте противоепидемичните мерки!

ВАЖНО 

При 12 от 100 контактни индивида около осмия ден се наблюдава срив в общото състояние. Всички симптоми описани по-горе се засилват и затрудненото дишане се появява в ПОКОЙ при седнало състояние и е ПОСТОЯННО, със задушаване при лежане.
ТОВА Е МОМЕНТЪТ ДА ПОТЪРСИТЕ БОЛНИЧНА ПОМОЩ.

Отново повтарям:

 Паниката и струпването пред спешните болнични отделения с обикновени симптоми на настинка са ИЗЛИШНИ и ще направят усилията на лекарите за справяне с вирусната вълна неефективни и недостатъчни.