Синдромът на неспокойните крака (RLS) - известен също като болест на Уилис-Екбом, първичен RLS и идиопатичен RLS - е неврологично заболяване, което причинява неприятни или дискомфортни усещания в краката и неустоимо желание да се движат. Симптомите обикновено се появяват в късния следобед или вечерта и често са най-интензивни през нощта, когато човек си почива. RLS може сериозно да наруши съня, което затруднява заспиването или връщането на съня след събуждане. Движението на краката или ходенето обикновено облекчава дискомфорта, но усещанията често се появяват отново, след като движението спре, пише Puls.bg. 

Синдромът на неспокойните крака е както нарушение на съня, тъй като симптомите се предизвикват от почивка и опит за сън, така и нарушение на движението, тъй като хората са принудени да движат краката си, за да облекчат симптомите.    

Синдромът се среща както при мъже, така и при жени, въпреки че жените са по-склонни да го имат. Много хора, които са тежко засегнати, са на средна възраст или по-възрастни и симптомите обикновено стават по-чести и продължават по-дълго с възрастта.

Той обикновено е състояние през целия живот, за което няма лечение. Въпреки това има лечения за облекчаване на симптомите.

Общите характеристики на RLS включват:

  • Усещания, които започват след почивка – те обикновено се появяват, когато човек не е активен и седи за продължителни периоди (например при пътуване със самолет). 
  • Облекчаване на дискомфорта при движение – може да се наложи поддържане на краката в движение, за да се минимизира или предотврати усещането.
  • Влошаване на симптомите през нощта с ясно изразен период без симптоми рано сутрин – може да се появят затруднения със заспиването и поддържането на сън. Може също да се забележи влошаване на симптомите, ако сънят е допълнително намален поради събития или дейност.

Симптомите могат да варират от ден на ден, по тежест и честота и от човек на човек. При умерено тежък RLS симптомите може да се появят само веднъж или два пъти седмично, но често водят до значително забавяне на началото на съня, с известно прекъсване на дневната функция. При тежки случаи на RLS симптомите се появяват повече от два пъти седмично.

RLS може да доведе до следното:

  • Промени в настроението;
  • Изтощение и сънливост през деня;
  • Проблеми с концентрацията;
  • Нарушена памет;
  • Намалена производителност;
  • Депресия и тревожност.

Човек може да изпита ремисии – периоди, в които симптомите намаляват или изчезват за седмици или месеци – обикновено по време на ранните стадии на разстройството. Като цяло обаче симптомите често се появяват отново и стават по-тежки с течение на времето.

Прочети още на: Какво представлява синдромът на неспокойните крака?