Атанас Велев е автор на книгата "Наръчник за светкавично отслабване". Занимава се със спорт от 14-годишен, а от 2013 година е лицензиран фитнес треньор с диплома от НСА "Васил Левски" и лиценз от Българската федерация по фитнес и културизъм. 

Пред екипа ни Атанас споделя, че в практиката му и в работата с клиенти е открил различни приложения на отделните витамини и минерали, които е споделил в книгата си. 

 

Какво още споделя за стъпките към перфектното тяло като експерт пред TrafficNews:

 

- Какво забелязваш като тенденция при българките относно фитнеса, спорта и здравословното хранене ?

- Това, което ми прави впечатление напоследък при българките, е тенденцията да се следват диети, обещаващи бързи резултати, без никаква научна обосновка (зелева диета, лунна диета, само плодове и тн). Дори да се постигнат "някакви" резултати с подобен тип хранене, постигнатото ще се загуби след завръщане към нормалното (за момичето) хранене.

Йо-йо ефектът в такива ситуации се дължи на продължителното лишаване на тялото от основни и второстепенни хранителни вещества. Съществуват елементарни правила, без които няма смисъл да започваме диета. Те включват: покриване на нуждите за пълноценен протеин, есенциални мастни киселини, калций, магнезий, цинк, витамин Д и др.

- Коя част от книгата си би препоръчал на женската аудитория ?

- Книгата ми съдържа примерни тренировки и менюта, съобразени с индивидуалното ниво на трениращия и разделени, съответно, за мъже и за жени. Въпреки това правилата във фитнеса са универсални и за двата пола. Същестуват принципи, които ако бъдат спазвани правилно, ще гарантират резултати в над 90% от случаите. Останалите 10% отделям за хора с хормонални проблеми и други заболявания (диабет, хипотиоридизъм и тн).

Повечето дами си мислят, че за да изглеждаш добре, просто не трябва да ядеш. Истината обаче е, че красивите тела, към които всички се стремим, имат две основни характеристики: нисък процент подкожни мазнини и достатъчно мускулна маса. Тоест влизането във форма и изграждането на "секси" силует например, изисква : правилно хранене; интензивна физическа активност и ограничаване на калорийния прием. Когато чуят, че трябва да изградят малко повече мускулна маса, голяма част от момичетата се плашат и твърдо изключват заниманията с тежести. Мислят си, че ще заприличат на професионални културисти, или че ще загубят женствеността си.

Истината е, че оформеното дупе и бедра изискват известна доза тренировки срещу съпротивление. Дали това ще са тренировки с тежести, с ластици, или със собствено тегло, няма значние. Що се касае до правилното хранене, различното при мен е, че се фокусирам най-вече върху приема на достатъчно минерали и мастноразтворими витамини. Само и единствено чрез правилно хранене, ние можем да постигнем резултати и да ги задържим в дългосрочен план. С други думи, фитнесът трябва да стане начин на живот.

- Колко пъти седмично може да се тренира дупе при жените ?

- Зависи от структурата на цялата програма и основната цел на момичето. Като цяло начинаещите и средно-напредналите могат да стимулират глутеусите до 3 пъти седмично. При напредналите дами, тази цифра най-вероятно ще падне на 2 пъти, тъй като при тях ще има нужда за равномерно развиване на мускулите по цялото тяло. За начинаещи 3 пъти седмично е супер!

- А корем ?

- Ами коремът може да се тренира през ден, но тук отново навлизаме в сферата на митовете. Много хора имат грешната представа, че тренировките за корем ще доведат до локално редуциране на подкожните мазнини. Истината е, че когато се намираме в енергиен дефицит, организмът ни започва да топи мазнини от цялото тяло. Така например, при някои хора на първо място може да се оформи областта на бедрата и ханша, при други - гърба и раменете, при трети - коремът. Ето защо целта е да се доведе цялостният процент подкожни мазнини в тялото под определена стойност. 

- А доколко сънят помага за забързания метаболизъм ?

- Сънят е разделен на няколко фази, от които най-важна е фазата на дълбок сън. Ако се натрупа хронична липса на сън и по-специфично на дълбок сън, хормоналната система спира да функционира оптимално. Апетитът се покачва, а заедно с него и специфичния глад за тн. "вредни" храни. В резултат - на нас ни става все по-трудно да се придържаме към структуриран хранителен режим. Осем часа на ден е стандартното предписание за възстановяващ сън в медицинските среди. По-важното обаче е колко "ефективно" спим. Така например, ако имаме прекалено много кофеин в кръвта преди лягане, сънят ни няма да е ползотворен.

Малко известен факт е, че кофеинът не идва само от кафето, а и от колата и всички храни, които съдържат шоколад (без белия шоколад). Това означава, че ако стре прекалили с шоколадовите бисквите и десерти през деня, качеството на съня ви може да пострада, а оттам и цялостното ви възстановяване. Подобни са случаите когато сме спали между 6 - 8 часа, но на сутринта се чувстваме изморени. Винаги съветвам моите клиенти да ограничат кафетата до 1 - 2 на ден като общото количество кофеин не трябва да надминава 150 - 200 мг за денонощие. Препоръчително е това количество да е прието изцяло преди 12 на обяд, за да има достатъчно време да се "изчисти" от кръвопотока преди да си легнем вечер. 

- Важен ли е калорийният дефицит, ако една жена иска да отслабне ?

- Важен е дотолкова, доколкото не се прекалява с него. По принцип най-добрият начин да се свалят излишните мазнини в дългосрочен план е да се увеличи това, което аз наричам енергиен обмен. С други думи, трябва да се увеличи средната физическа активност за седмицата като приемът на храна се запази същият или се намали много леко ( с до 200-300 калории).

Проблемът обаче е, че ако тя държи физическата си активност ниска, калориите не могат да се намаляват до безкрай. Ако от 1500 калории се мине на 1000 и резултатите спрат, повечето момичета намаляват количеството храна още повече. По този начин метаболизмът се забавя, хормоналната система се скапва, апетитът се вдига и се постига тн. Йо-йо ефект. По-разумният подход е да се увеличи физическата активност и храната да се запази същата.

Имал съм случаи в моят практика, при които момичето увеличава физическата си активност от 3 до 5 часа седмично, заедно с това увеличава и количеството храна, което приема и в същото време топи излишни мазнини. За начинаещите дами три тренировки седмично и цялостно "изчистване" на храненето, в повечето случаи води до впечатляващи резултати.

Да се храним "чисто" означава да имаме структура към деня и да избираме правилните храни, без да броим калории.Така например, трябва да имаме поне 2 - 3 основни хранения, богати на протеин и 1 - 3 междинни закуски (плодове, ядки).Физическата активност не е задължително да се състои от занимания във фитнес залата. Всеки спорт (бягане, плуване, баскетбол) е подходящ, ако това означава, че трениращия ще се придържа по-дълго към цялостната програма.

- А ако ти се хапва сладко в коя част на деня е подходящо да си позволиш нещо калорично ?

- Ако не се броят калории, е най-добре сутрин или след тренировка. След интензивна физическа активност тялото е изгорило известно количество от гликогеновите си депа (в мускулите и черния дроб) и това помага голяма част от храненето да служи за възстановяване на нашето "гориво", а не да се складира в мастните клетки. Разбира се, това не трябва да се интерпретира като зелена светлина да се консумират висококалорични храни след тренировка.

- Колко бързо може да отслабнем и да запазим резултатите си?

- Много е индивидуално. Зависи колко имаш да сваляш и откъде започваш. Важни са и предишният тренировъчен опит, както и цялостния стартов метаболизъм. При начинаещите, ако храненето и тренировките са правилно структурирани, резултатите са бързи.

Имал съм клиенти, които свалят по 5 - 6 килограма за 4 седмици, което си е сравнително "бързо". Разбира се, колкото по-малко излишни мазнини имаме, толкова по-бавен ще бъде процесът.