Безплатен онлайн семинар „Седмица на емоционалната интелигентност” ще се проведе от 18-ти до 25-то октомври.

В рамките на събитието, организирано от „Академия за родители”, участниците ще могат да се запознаят по-дълбоко с материята. Ще бъдат изнесени лекции от големи имена в областта на детска и юношеска психология и педагогика, които ще разгледат темата от различните ѝ аспекти, помагайки на ангажирани родители и учители да са подготвени в указването на  необходимата помощ и подкрепа на децата. Ще чуете съвети по въпроси като : „Детска игра и развитие на емоционална интелигентност” , „Проблемните тийнове- как да се справим с интензивните емоции и да подобрим комуникацията с тях?” , „Ключови умения през първите седем в развитието на емоционална и социална компетентност” , „Конфликти между деца”, „Родителска вина” и „Как да се справяте със страховете си като родител”.

Тази учебна година постави пред родители, учители и ученици много предизвикателства. Тя ще тества не само системата, но и нейните двигатели на локално ниво – педагогическия персонал.

Съвсем естествено е в този период децата да изпитват повече трудности от обикновено - в адаптация с новите правила, в общуването. Това е възможно да предизвика у тях непознати емоции, които не знаят как да разпознаят и регулират. Академичните успехи обаче имат тясна връзка с емоционалното усещане на учениците, точно затова е от изключителна важност родители и учители да са адекватно подготвени, за да забележат своевременно евентуален дискомфорт на емоционално равнище  у децата.

Според психолози, емоционалната интелигентност може да бъде обобщена в следните три направления:  

Умението да осъзнаваш и разпознаваш емоциите – способността да идентифицираш своите собствени емоции, както и емоциите на другите хора.

Умението да свързваш емоцията си с реакциите и поведението си. Тук се включва и способността да „разчиташ“ реакциите и поведението на отсрещната страна и да правиш хипотези каква емоция може да ги предизвиква.

Умението да управляваш емоциите – да обуздаваш и насочваш реакциите си, така че да ти помагат в мисленето и решаването на проблеми, а не да ти пречат; да регулираш своите собствени емоции; да си способен да разбереш друг човек.

Повече как да се запишете за безплатния уебинар може да откриете на официалния сайт на „Академия за родители”, както и на Фейсбук страницата на събитието.