Над 7000 деца без ваксина срещу морбили са издирени и имунизирани. Акцията за извънредна ваксинация започна малко след като шарката плъзна у нас през февруари. От тогава случаите вече са около 500. Тревожно е, че заболеваемостта се увеличава в София-град и област. Същевременно обаче в Благоевградско затихва.

Единични случаи има в няколко области, като в някои от тях става дума за вносни вируси. Така например в Бургас заразата е дошла от Украйна, а във Велико Търново от Румъния, пише clinica.bg.

При около 7% от децата липсва първата имунизация за морбили, която се прави на 13 месеца, а при 13% втората, която се извършва, когато детето е на 12 години.

У нас засегнати обаче са не само деца, но и възрастни. Затова и страната ни е в процес на преговори за внос на около 200 допълнителни ваксини срещу морбили.

Случай на туларемия е регистриран в РЗИ-Сливен. Инфекцията се предава при консумиране на месо от заболяло животно. Диагнозата е лабораторно потвърдена, проведено е болнично лечение.

Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки. За случая е уведомена и Областната дирекция за безопасност на храните.

Епидемиологичното проучване продължава. В РЗИ-Ловеч пък е регистриран епидемичен взрив от Вирусен хепатит тип А. Между 2-20 април трима пациенти, идващи от Центъра за настаняване от семеен тип, са били приети в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Проф. П. Стоянов".

В същия период е постъпил за лечение и ученик от Помощно училище „В. Левски" в града, заболял като контактен на две от децата. Извършено е епидемиологично проучване и са предприети необходимите профилактични мерки спрямо контактните лица.

Издадени са предписания до директорите на ЦНСТ и Помощното училище за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки. Също така са предоставени са здравно-образователни материали. За случаите е уведомен кмета на община Ловеч.