- Доц. Мангъров, в последните дни процентът за новозаразените с COVID-19 тръгва леко нагоре. На какво се дължи това според вас?

- Той все още се движи доста под 1%. Ако в страната има хора, които не са се срещали с вируса – било по естествен, или по изкуствен начин, бихме могли да очакваме броят на случаите да се увеличи. Но как ще се развият нещата, за момента никой не може да каже.

Всички са си плюли в устата и ден и нощ ни убеждават, че само след десетина дни ще има експлозия от случаи. Ако това стане, ще го посрещнем. Но аз мисля, че значителна част от населението на страната, за съжаление не знаем точно колко, вече се срещнаха с този вирус. И хората, които са го изкарали по естествен начин, няма да се разболеят от Делта варианта. За ваксинираните не е много сигурно, както се вижда от случващото се в Израел и Великобритания.

- Очаквате ли новата вълна да повтори това, което се случи в края на миналата година?

- Не очаквам, но ние сме готови. И ако тя дойде, ще я посрещнем.

- Преболедувалите COVID-19 трябва ли да се ваксинират?

- Според мен тези, които са преболедували, не трябва да се имунизират. Когато човек се е срещнал по естествен начин с COVID-19, той има имунен отговор срещу вируса в неговото цялостно антигенно многообразие. Естественият имунитет е много по-дълготраен, по-пълен.

Ако някой иска да се ваксинира, след като е преболедувал от COVID-19, може да го направи, но ще получи само страничните ефекти на ваксината, без да има някакви съществени допълнителни ползи.

- Какво е мнението ви за имунизацията при децата?

- Моето мнение е, че децата на този етап не бива да се ваксинират срещу COVID-19. Първо, защото COVID-19 при тях не протича тежко. Второ, всички тези ваксини, които се правят на възрастните, са получили разрешението си за употреба под условие предвид извънредните обстоятелства на тази пандемия. За да се правят ваксини в детската възраст, те би трябвало да са получили нормалното разрешение за употреба при всички останали възрастови групи, както винаги се е правило досега.

Казва се, че децата трябвало да бъдат имунизирани, за да не разпространяват инфекцията. От тези страни, където има масова имунизация, се видя, че всъщност ваксините не спират разпространението на вируса. Ваксинираните също се заразяват и също разпространяват вируса. Така че този аргумент е несъстоятелен.

Другото, което се казва, че децата понякога развивали мултисистемен възпалителен синдром. Това се случва изключително рядко и за момента никой не може да каже кое е по-рисковото – детето да се зарази и да развие този мултисистемен възпалителен синдром, което се случва изключително рядко, или да бъде ваксинирано с медицински продукт, който не е изпитан по правилата на изкуството. И мисля, че всички аргументи, с които се правят опити да се наложи ваксинирането на децата, за момента са несъстоятелни и опасни.

- А трябва ли медиците да бъдат ваксинирани задължително?

- Не. Всеки, който иска да се ваксинира, който се страхува, има право да го направи. Добре е, че има ваксини. Просто медиците – лекари, сестри, санитари, трябва да изпълняват своите задължения независимо дали са ваксинирани, или не. Има си предпазни средства, които трябва да се използват. Трябва да се работи по правилата. Но да се карат хората да се ваксинират и преди да се ваксинират да подпишат информирано съгласие, че всичко, каквото може да им се случи след ваксината, е тяхна собствена отговорност, е безумно.

Всички тези хора, които работят с COVID-19, са там доброволно. Никой не е накаран насила да работи с COVID-19. И по същия начин никой не трябва да бъде каран насила да се ваксинира. Хубаво е, че има ваксини. Който иска да се ваксинира, нека да се ваксинира.

Една огромна част от лекарите, особено тези, които се занимават с COVID-19, го прекараха симптомно или безсимптомно. Но да се налагат задължителни имунизации под предлог, че по този начин те нямало да разпространяват, това са пълни глупости.

Аз всеки ден си общувам с болни с COVID-19 и ако следвам светлия пример на Борис Джонсън, трябва всеки ден да влизам в 10-дневна самоизолация. Това са безумия. Той изкара COVID-19, ваксинира се два пъти и понеже бил на заседание със здравния си министър, който също е ваксиниран, се самоизолира за 10 дни. просто на него не му се ходи на работа.

- Но няколко държави вече обсъждат т.нар. „зелени коридори” – в заведения и обществени места ще се допускат само ваксинирани.

- Това е фашизъм. По същия начин, както преди е имало заведения само за бели, това са варианти на същите някогашни простотии. Не бива да се прави сегрегация на този принцип. Ако действително ваксините са ефективни, всеки ваксиниран трябва да се чувства защитен. И може да ходи, без да се страхува, че ще се разболее. Този, който не е ваксиниран, също може да ходи, като има риск да се зарази. Тоест, налагането на такива ограничения, които дори не почиват на никаква научна основа, са лоши и неправилни. Това е фашизъм.    

Доц. д-р. Атанас Мангъров е началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София, доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров завършва ВМИ „И.П.Павлов” - Пловдив през 1982 г. Специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.