Безплатни профилактични прегледи за хронична венозна болест организира за втора година Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Тази година кампанията е под надслов „Вземи краката си в ръце“. Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми  на венозната болест, необходимостта от своевременна диагностика и лечение. 

Прегледи ще се провеждат в повечето големи градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Свиленград, Асеновград, Пазарджик и Самоков между 29 юни и 10 юли, според график, който ще бъде публикуван предварително на www.venite.bg.

Хроничната венозна болест засяга над 50% от населението в България, като честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете. “Тревожната статистика показва, че 62% от пациентите у нас не са били лекувани. Само 1% от тях са се обърнали към специалист и са получили терапия“, обясни проф. д-р Веселин Петров, председател на Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

Според данните 30-40 000 българи ежегодно се лекуват консервативно, а 10 000 души претърпяват хирургическа интервенция. 20% от пациентите са в напреднал стадиий на заболяването. Хроничната венозна болест на долните крайници е едно от най-разпространените заболявания в развитите страни на Европа и Северна Америка. За Стария континент данните сочат, че от лека форма на хронична венозна болест страда 80-85% от населението, а варикозни вени имат 60% от жените и 40% от мъжете.

Специалистите съветват хората над 40 години да правят консултации със съдов хирург профилактично, дори да нямат установено заболяване на венозната система.