Мерките за социално дистанциране в Германия ще бъдат удължени до 10 май, каза шефът на канцлера Ангела Меркел преди заседанието на правителството по-късно в четвъртък за преглед на ограниченията за блокиране.

Меркел и държавните лидери ще обсъдят предложения за възобновяване дейността на училищата и детските ясли и възобновяване на спортните събития, но ще изчакат до 6 май, за да видят ефекта от първите стъпки за облекчаване на блокирането, заяви Хелге Браун.

„Ограниченията със сигурност ще бъдат удължени до 10 май“, каза той. Нови решения се очакват на 6 май.

Германия започна облекчаването на мерките си миналата седмица, когато на някои магазини бе разрешено да отворят. Те практикуваха строго социално дистанциране, но Меркел и правителствените съветници се притесняват от повишаването на процента на коронавирусната инфекция.

Министрите на образованието на 16-те федерални държави в Германия се съгласиха във вторник училищата бавно да стартират с часовете за всички класове до лятната ваканция, въпреки че учениците ще трябва да работят и учат в по-малки групи.

Търговците на дребно с площ до 800 квадратни метра вече могат да работят, заедно с търговци на автомобили и велосипеди и книжарници, въпреки че трябва да прилагат стриктни правила за социално дистанциране и хигиена.