Аржентинецът Хорхе Марио Берголио можеше никога да не сложи расо, камо ли да стане папа, ако  едно момиче не отхвърля любовта му.  Едва 12-годишен, синът на италиански емигранти хлътва по девойка от квартала в Буенос Айрес, където живее със своите четирима братя и сестри. „Ако не се оженя за теб, ще стана свещеник“, зарича се Хорхе пред своята изгора.

И наистина спазва дадената дума няколко години по-късно. Това е една от популярните версии как запаленият по химия и баскетбол младеж постъпва само на 17 години в Ордена на йезуитите. За да бъде избран на 13 март 2013 г. за 266-и римски папа. Излизащият от комина на Сикстинската капела във Ватикана бял дим възвестява един избор, който поради куп причини може да се смята за исторически.

Франциск е първият папа от Новия свят и първият йезуит. Цели 1200 години след сириеца Григорий III, управлявал между 731 и 741 г., начело на римокатолическата църква застава човек, който не е от Европа. И има ясната амбиция да промени една от най-консервативните институции в крак с времето.

Папа Франциск, който днес пристига в България, има харизмата на благ и твърде земен симпатяга, който не понася лукса.  

Води изключително обикновен живот,  като кардинал пътува с градския транспорт и си готви сам.  Хвърля в смут Ватикана, когато отказва просторния папски апартамент в Апостолическия дворец и предпочита да остане в двустайната си квартира.  Не си пада и по скъпите лимузини. Заради мерките за сигурност е принуден понякога да използва бронирания папамобил "Мерцедес" (който ще видим в неделя и в София), но за пътуванията си във Ватикана и Рим предпочита обикновен Ford Focus от автопарка на църквата, а за частни нужди шофира Renault 4 от 1984 г.

Когато пътува до Рим със самолет, избира икономична класа. И се облича в черната си роба вместо в кардиналската в червено и пурпурно.

Навикът да бъде скромен и умерен във всичко, му остава още от младежките години. Израснал е в бедно многолюдно семейство на железничар и домакиня и е свикнал да не се плаши от всякаква работа. Докато следва, за да плати за обучението си,  работи като охранител в нощен клуб, чистач и лаборант. В останалото време учи в семинарията Вилия-Девото в Буенос Айрес.  

В Чили следва хуманитарни науки, след това продължава образованието си в колежа на свети Йосиф в Буенос Айрес, където получава диплома по философия. Преподава литература, философия и технология в три католически университета. Като лектор е забавен и атрактивен, има добро чувство за хумор, което често демонстрира и сега.

Като виц се разказва репликата му към кардиналите, които току що са го избрали за папа: „Нека Бог ви прости за това, което сте извършили.“

Има железен дневен режим, който продължава да спазва и на 82 години. Става точно в 4,45 ч, след което чете литургия в стаята си и се готви за проповедта, която ще изнесе по-късно. Следобед си позволява кратка дрямка, а работният му ден обикновено приключва в 21 часа.
Не гледа телевизия, давайки за това обет на Дева Мария от Карамел в нощта на 15 юли 1990 година. Обича обаче да слуша радио. Не използва интернет, дори не знае как да работи с компютър, което чистосърдечно си признава.  Наскоро отправи призив към младите да не стават роби на мобилните си телефони. В същото време има своя страница в Twitter (в нея публикува видеообръщание преди визитата си в София), но не създава профил в Facebook.

Въпреки благата си усмивка и кротко поведение, лидерът на 1,2 милиарда католици има куража да бъде реформатор и да застъпва тези, които изправят косите на традиционалистите във Ватикана.

Заради думите си, че

гейовете "не трябва да бъдат маргинализирани, а трябва да бъдат интегрирани в обществото“

 папа Франциск е избран от списание "Тайм" през 2013 .г за „Човек на годината“.  "Ако човек е хомосексуален, но е добър християнин и търси пътя към Бога - кой съм аз, за да го съдя?", възкликва папата. Тази негова реплика е още по-шокираща спрямо позицията на неговия предшественик Бенедикт XVI, който провъзгласи еднополовите бракове за „световна заплаха“.

Спира практиката да се укриват прегрешенията на католически свещеници и заклеймява сексуалните престъпления с деца.  Затяга реда и въвежда прозрачност във Ватиканската банка, замесена в няколко скандала с пране на пари.

През 2015 г. под ръководството на Франциск е проведена реформа за опростяване на процеса на разводите. Критикувайки свещениците, които отказват да кръстят извънбрачни деца, той твърди, че самотните майки постъпват правилно, като раждат деца и не правят аборти.

Когато Западът се кани да удари режима на Асад в Сирия, папата се обявява твърдо против военна намеса.  През август 2018 г. се противопоставя категорично на смъртното наказание, което е в сила в много щати на САЩ.

Отявлен критик е на необуздания капитализъм, което даде повод на някои от крайнодесните му опоненти, особено в САЩ, да го определят като "комунист в расо”.  Според Франциск  „ пазарите, мощният двигател на икономиката, не са способни да се самоуправляват".  Определя офшорните зони за избягване на данъци и финансовите инструменти като дълбоко неморални и несправедливи,

наричайки ги "бомби с часовников механизъм", които ще наранят бедните по света най-много.

Светият отец е застъпник на икуменизма, стремежът за единение между православието и католицизма, подчертано толерантен е към мюсюлманите и другите вероизповедания.

Франциск беше готов за общо богослужение с българския патриарх по време на визитата у нас, но получи отказ от Светия синод, който се позова на канонични правила.

Папата е голям почитател на светите братя Кирил и Методий, пред чиято икона в храма „Александър Невски” ще отправи лична молитва. Вече стана ясно, че от малък познава българското кисело мляко, с което го хранела баба му. Понятно е и защо за Светия отец най-известният българин е Христо Стоичков. Франциск е голям почитател на футбола, като дете с цялото си семейство вика от трибуните за любимия му отбор Сан Лоренцо. През 2008 г. става официален член на фен клуба на тима от Буенос Айрес. Макар да е аржентинец, Светият отец наскоро скастри запалянковците, които обявиха неговия сънародник и звезда на Барселона Меси за Господ.

Като младеж бъдещият папа се справя доста добре като баскетболист.

Няма шанс да направи спортна кариера, защото след тежка инфекция е премахнат единият му бял дроб.

След футбола другата голяма страст на Франциск е тангото. Предпочита да слуша оркестъра на Хуан Д'Ариенцо, Карлос Гардел, Хулио Соса, Астор Пиацола и Амелита Балтар.

Обича да чете, сред любимите му автори са неговият сънародник Хорхе Луис Борхес, англичанинът Робърт Хю Бенсон (романът „Принцът на света“) и руският класик Фьодор Достоевски. Признава, че харесва и книгите на Джон Толкин, по които е създадена филмовата трилогия „Властелинът на пръстените”.  Иначе лентите, които смята за шедьоври, са "Рим, отвореният град" на Роберто Роселини и "Пирът на Бабет" на Габриел Аксел.  От музиката предпочита Пучини и Вагнер. Любимата картина на папа Франциск е „Бялото разпятие“ на френския художник Марк Шагал. Платното показва разпъването на Исус на кръста увит с бял шал.

Твърде придирчив е към храната, спазва строга диета и

със сигурност няма да опита шопската салата у нас, защото не обича домати

На закуска държи да има пресни плодове, пие чай без захар и лимон.  Много рядко си поръчва кафе еспресо. Един от малкото му капризи е винаги да има подръка от любимата му минерална вода "Санта Фина".

За пръв път в историята на папството глава на Ватикана използва името на свети Франциск от Асизи, известен с аскетичния си живот.   Според легендата той е извършил много чудеса, изцелил слепите, парализираните и прокажените. Неговата личност била толкова необичайна, че основателят на Францисканския орден бил канонизиран две години след смъртта му. Подражавал на Христос толкова съвършено, че бил наречен "Alter Christus" – „Втори Христос”.

Също като светеца папа Франциск е способен на впечатляващи жестове, както на 12 април, когато ритуално целуна краката на лидерите на Южен Судан и ги помоли да не допускат нова гражданска война. Преди това пък изми краката на бежанци.

 

При всяка своя визита Светият отец успява да изненада домакините, разчупвайки протокола. Вероятно ще го направи и в България, където в края на своето посещение ще отправи послание за световен мир.  Личният му избор е това да стане на площада, към който гледат православната църква "Св. Неделя", католическият храм "Св. Йосиф", джамията и Синагогата. Символ на мира между религиите, мисия, в която папа Франциск упорито вярва.

В очакване на папата: Обявиха програмата на Светия отец у насЕто какво включва визитата на папа Франциск в България