Представяте ли си писта на покрива на сграда. Изглежда странно, но това е факт и се намира в италианския град Торино - домът на Фиат. Именно на автомобилния концерн е тази писта, която е открита още през 50-те години на миналия век и носи името La Pista 500.  

Пистата се намира в сградата Лингото, която е историческа за Фиат. В нея навремето са е помещавал целият концерн - всичките офиси на собствениците от фамилия Аниели, административни сгради, както мястото, където са се правили колите. След това автомобилите се качват към пистата по специално направени рампи в двата края на сградата. Именно на пистата са се тествали и всички известни модели на концерна. 

Фиат дълги години е от марките, коита са най-честите употребявани от италианците, а в някои моменти всеки втори италианец е имал Фиат. 

Част от снимките на един класическите филми "Италианска работа" от 1969г. с участието на легендарния Майкъл Кейн се състоят именно на пистата на Лингото. 

Всъщност на Лингото има много история и пистата със сигурност ще допадне дори и за хората, които не са запали по колите. Когато се качите на пистата се разкрива и страхотна гледка на Торино и заобикалящите го Алпи. 

На пистата има и различнискулптурни творби, както и екологични инсталации, светлинни или звукови произведения, разширени кино проекти. 

До Лингото може да достигнете доста лесно. Има спирка на метрото и ако тръгвате от центъра - начална спирка Порта Нова - централаната жп гара на Торино - трябва да пътувате 7 спирки и слизате на спирка Лингото. 

След като излезете от метрото влизате в големия търговски център Лингото и има големи табели, които насочват накъде трябва да се качите към пистата. 

В момента сградата на Лингото е собственост на Фиат, но вече тук не се произвеждат автомобили. В сграда има голям търговски център, както и админстративни офиси на Фиат. 

Пистата се ползва много рядко и на нея се тестват само електрически автомобили. 

Ако посетите пистата на Лингото не изпускайте да отидете и до Музея на автомобилите в Торино. Той се намира на само 650 метра от Лингото в посока към река и е на по-малко от 10 минути пеша.

Билетът за пистата е едва 2 евро или 4 български лева. Освен пистата може да посетите и колекцията от картини на Джани Аниели. Билетът е на цена от 8 евро (16 лева). Пълен билет за пистата и галерията е на цена от 10 евро - 20 български лева. Преди да излезете на пистата има и кафене както и мини музей на Фиат.