Съвсем скоро се очаква да бъде въведено еднопосочно движение в една от изключително неврологични улици в карето между СУ "Паисий Хилендарски", ДГ "Каменица" и изнесените класни стаи на ОУ "Душо Хаджидеков". 

Ежедневно родители решили да оставят и вземат децата си буквално пред вратата на образователните сгради влизат в пряк конфликт с живущите в района, както и с ежедневния търговски и бизнес трафик в зоната. 

 Генералния план за организация на движението предвижда да се направи еднопосочно движение от западното платно на ул. "Хан Аспарух" до ул. "Петко Д. Петков" в съответното направление. Същата промяна се предвижда и от ул. "Родопи" до ул. "Хан Аспарух". 

"Към настоящия момент сме в процедура по избор на фирма за изработка и доставка на вертикална сигнализация на територията на град Пловдив. В най-кратки срокове ще въведем в съответствие с действащия Генерален план за организация на движението еднопосочност на движението от западната страна на ул. "Хан Аспарух" до ул. "Петко Д. Петков" /в района на изнесените класни стаи/. Въвеждането на еднопосочност на движението от източната страна на ул. "Хан Аспарух" ще бъде възможно след като бъде избрана фирма за вертикалната сигнализация", съобщиха от ОП "Организация и контрол на транспорта" за TrafficNews. 

От предприятието се ангажираха промените да се случат в най-скоро време и подчертаха, че те са важни и с оглед опазване на сигурността на децата. 

Припомняме, че еднопосочно движение бе въведено в цялото каре между бул. „Източен“, бул. „Христо Ботев“, ул. „Богомил“ и ул. „Цар Асен“, а вторият етап бе до бул. "Мария Луиза", "Цар Борис III Обединител", "Източен" и "Богомил". Целта на въведената е организация е от една страна да се регулира огромното движение в зоната, но от друга и паркирането, което е изключително сложно в района. 

Това бе е подготовка за въвеждане на т.н. "Зелена зона" в тези участъци. Целта ѝ е да даде възможност за платеното паркиране на преференциални цени от 1 лев за час, както и и абонаментни карти за живущите в зоната на стойност 60 лв за година. Тази мярка цели да се облекчи трафика и паркирането в района. 

"За момента отчитаме ефектите от еднопосочното движение, а следващата стъпка е вкарването на зелена зона", поясниха от ОКТ. От свои източници TrafficNews научи, че вероятно към края на ноември месец ще се събере междуведомствена комисия, която ще разгледа въвеждането на "Зелена зона". 

Не всички обаче са доволни от промените. Граждани са подали групова жалба за еднопосочното движение в участъка на ул "Капитан Райчо" от "Родопи" до "Иларион Макариополски". Жалбата на гражданите и желанието им за двупосочно движение в участъка ще бъдат разгледани от експертна комисия, посочи кметът на "Централен" Георги Стаменов. Той подчерта, че организацията на движението трябва да бъде много внимателно обмисляна, тъй като практиката показва, че някои решения са неудачни за сметка на други. 

Припомняме, че има поръчка и за нов светофар на кръстовището на ул. "Родопи" с "Богомил". Има опасност обаче уредбата да блокира трафика, тъй като там кръстовището е повдигнато с цел осигуряване на сигурността на преминаващите по пешеходните пътеки.