Казусът с частния имот, върху който е построена част от Кукленско шосе, най-вероятно ще стигне до съда. Въпросът е кой кого ще съди, защото в цялата ситуация само Александър Пижев и синовете му показват какъвто и да е документ за собственост. Припомняме ви, че днес семейството за около час блокира движението на входа на Пловдив, след като огради имота си с колчета и лента.

„Най-вероятно ще има спор в съда”, коментира Борислав Топов, юрисконсулт на Община Родопи. На въпрос „С кого?”, той отвърна: „С този, който претендира, че е негова собственост – господин Пижев”. По-рано през деня стана ясно, че Александър Пижев няма намерение да води дело. Той иска обезщетение – парично или с друг имот. Ако се стигне до съдебен спор обаче, той вече има предимство под формата на нотариални актове за трите парцела.

Към момента казусът остава неразрешен. Институциите не могат да отговорят на въпроса кой е строил Кукленско шосе и кой трябва да обезщети собствениците на парцела.

Днес Пижев и синовете му оградиха с колчета и лента над 100 метра от платното на Кукленско шосе, което води към Пловдив. В техните имоти влиза и обръщалото за автобусите от градския транспорт на Пловдив. Според адвоката Стоян Донев клиентът му е в правото си, защото не е длъжен да иска от никого разрешение да огради имота си с ограда до 60 сантиметра.

Случаят предизвика гнева на шофьорите, озовали се в задръстването. Нервите на един от тях не издържаха и той скъса лентата, след което колоната се втурна напред. В същия момент дойдоха и полицаите, за да разберат какво се случва. Оказа се, че Пижеви са изпратили уведомителни писма за плановете си да затворят Кукленско както на Общините Пловдив и Родопи, така и на Пътна полиция. Това е станало още на 12 октомври. Днес обаче всички сякаш бяха изненадани, включително и полицията, която се появи 30 минути след началото на хаоса.

Пижеви и адвокатът им бяха помолени да отидат до Първо районно, за да бъдат разгледани документите, които носят – тези за собственост над имота. Така на „акцията”, ако можем така да я наречем, беше сложен край. Но не и на казуса, който от годините семейството се опитва да реши.

Още през 1996 година парцелът е върнат в поземлена комисия. Получен е от бащата на Александър Пижев чрез замяна – той е дал на Министерството на земеделието имот в асеновградско село, а от министерството го компенсирали с над 9 дка в началото на Пловдив. Да, обаче на част от тях се оказва Кукленско, а впоследствие е изградено и обръщалото на автобусите.

Пижев е твърд в позицията си – пътят е незаконен. По негови думи, нито една от институциите – Община Пловдив, Община Родопи и Областна администрация няма документи, разрешаващи строежа или по какъвто и да е начин оспорващи твърдението на частния собственик.

Вижте ВИДЕО РЕПОРТАЖ по казуса: