Около 200 малчугани от първа група в пловдивските детски градини ще бъдат обучавани по метода на Мария Монтесори*, разбра TNS.bg.

Към момента в града под тепетата има само две частни детски заведения, които работят с деца в предучилищна възраст по Педагогиката на Мария Монтесори. И двете се намират в район „Централен”, като средната месечна такса за обучение там е около 600 лева.

От този месец Община Пловдив стартира квалификационна програма за преподаватели в пет детски градини за обучение по Педагогиката на Мария Монтесори за предучилищна възраст. Целта е в края на календарната година 10 първи групи да започната да работят по този образователен модел, който е световен еталон за обучение в ранна възраст, това съобщи заместник - кметът по "Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество" Стефан Стоянов .

Така Пловдив ще е първият български град, които ще отвори Монтесори групи в публични общински детски градини. 

*Метод за обучение, в основата на който стоят уважение към личността, честност, разбиране, хармония на детето с околния свят и вярaта в естествено заложения стремеж на човека към доброто и свободата. Става дума за цялостното ново отношение към личността – като единсто, състоящо се от физика и психика, които са непосредствено свързани и зависими една от друга. Монтесори вярва, че още от раждането, детето притежава психически живот, който предхожда активния, двигателен живот.

Още новини четете ТУК

TNS.bg