Старият град блесна - пловдивчани сигурно не са го виждали толкова чист поне 25 години. Повече от чистотата в момента тук са само полицаите и жандармерията. Резерватът буквално гъмжи от униформени. Причината за всички е ясно - драконовските мерки за сигурност са заради срещата на президентите от България, Германия, Финландия, Словения, Унгария, Полша, Португалия, Латвия, Малта, Италия и Естония. Преди година на форума в Германия България беше единодушно определена за домакин на срещата на групата „Арайолуш“.

Улиците "Отец Паисий" и "Съборна" в Стария град са затворени за движение още от вчера и там не може да се паркира. В момента няма нито една "забравила" за забраната кола. Ограниченията ще отпаднат едва на 15 септември, когато и последната делегация си замине. 

Гардове на НСО правят непрекъснато огледи на всички възможни местенца, в момента се извършва и инструктаж от шефовете им. Визитата на държавните глави се води първи клас сигурност и затова се взимат допълнителни мерки. Предварителната информация беше, че всички подстъпи към архитектурния резерват ще за затворени от 14 до 22 часа. Но още от този момент туристите няма как да влязат в Стария град, видя репортер на TrafficNews.bg. Затова те са се ориентирали към разглеждане на центъра на Пловдив и Римския стадион. Припомняме, тези, които са без акредитация, ще влизат в Стария град откъм Източната порта, а хората с пропуски ще могат да минават през бариерата на ул."Съборна".

Дванадесета среща на държавните ръководители на страните от групата "Арайолуш" започва днес от  15 часа в Етнографския музей. Домакин на срещата ще бъде президентът Росен Плевнелиев. Някои от неговите гости президенти ще бъдат настанени в новотела, други в хотел "Санкт Петербург", а други няма да спят в Пловдив заради ограниченията, налагани от Службите за сигурност. Вечерята с официалните гости ще бъде в ресторант „Пълдин”, където в момента също кипи неуморен труд.

Президентската среща вероятно ще превърне в изпитание на хиляди родители и ученици първия учебен ден 15 септември. "Може да се наложи частично отлагане на церемониите в училищата", предупреди зам.-кметът по сигурността Георги Маринов. Според него държавните глави ще напуснат Пловдив на 15-и между 8 и 9 часа.

 

TrafficNews.bg