Децата с увреждания съвсем не са малко, но голяма част от тях сравнително рядко се появяват в обществото. А когато все пак им се наложи, отношението на хората към тях е смесица от неудобство, вина и съжаление. Те практически са невидими за българската здравна система и за обществото като цяло.

Родителите на тези деца водят непрекъснато битка за тяхната социализация.  Борбата е и институционална, тъй като практически те не получават помощ от никъде , а в много случаи дори се сблъскват и със спънки от страна на държавата.

Затова 8 от главните готвачи на известни пловдивски ресторанти решават да обединят усилията си и да направят за децата това, което могат да вършат  най- добре, а именно - да сготвят. На 9 декември в Палата №7 на Панаира те организират благотворителна гурме вечеря, която ще се проведе под мотото "Възможност за полет". 

Менюто включва следните изкушения: Млечен терин върху карпачо от мариновано червено цвекло, с хрупкава пикантна брускета и микс микро салати с меден дресинг,  картофено суфле с течен център от моцарела върху консоме от грах с пепел от манатарки и чипс от праз,   бавно печен свински джолан с мармалад от червен лук, мус от тиква и печен кестен и пуширана круша пълнена с мус от горгонзола, обвита в хрупкав черен шоколад върху гореща карамелена лава черен пясък от дехидратиран шоколадов мус и есенни цветя.  Всяко от изброените ястия, ще бъдат поднесени с вино, което ще съчетава най-добре изисканите вкусове.

"Добротата е важна почти толкова, колкото и храната, ние решихме да ги обединим, за  да помогнем на тези, които имат нужда, чрез това, което умеем най-добре – вкусната, качествена храна. Ние сме група от главни готвачи и ресторантьори и решихме да използваме своята сила за да създадем друга, така жизнено необходима храна – добро, което макар и малко да зареди с енергия и позитивизъм нашето общество. Храната в чинията е важна за нашето физическо съществуване, но за духовното ни израстване и чувството за общност ни е необходимо повече добрина", казват инициаторите.

Вечерята ще бъде приготвена от Росен Чакъров, Слави Колибаров /Буено/, Явор Калинин /Мавруда/ ,Николай Николов/Мастър Клас/, Пламен Петров /Будас/, Атанас Георгиев /Филипополис/, Георги Лефтеров / Майстор Пекар/,  Тихомира Терзийска /Сладкотворницата/.     

Инициативата е в подкрепа на родителите от сдружение „Паралелен свят“. Организацията, сформирана от майките на деца със специфични потребности, повече от шест години успешно работи за тяхната интеграция, за да стигне до изграждане свой собствен център в който всяко дете намери грижи и приятели.

Куверти за вечерта можете да закупите от ресторантите "Буено", "Мастър Клас" , Филипополис и от организаторите ресторант "Мавруда".

Сайтовете TrafficNews.bg и Plovdiv Time са медиен партньор на събитието. 

TrafficNews.bg