Да те набедят за крадец в хранителен магазин? На всеки се е случвало поне веднъж някой сърдит охранител да постави честността му под съмнение и да пребърка чантата му в търсене на открадната вещ. В повечето случаи затова сме си виновни самите ние, тъй като унесени в пазаруването влизаме от магазин в магазин и забравяме, че носим чанти или стоки, които трябва да декларираме. Без значение от вината, „пребъркването” винаги е неприятно.

За подобна история ни разказа читател на TrafficNews.bg, който се почувствал унизен в супермаркет в града. 16-годишният пловдивчанин пазарувал в супермаркет „Лекси”, който се намира в търговски център Гранд.

Младежът  бил в магазина в късния следобед на 7 ноември, чакал на една от опашките на касата, когато един от охранителите се приближил до него и започнал да му рови в чантата, където намерил отворена вода и дъвки. Започнал да вика на момчето и въпреки неговото обяснение скандалът не стихнал. Всичко това се разиграло пред погледа на десетки пазаруващи.

От TrafficNews.bg потърсихме и гледната точка на веригата „Лекси”. След направена проверка от тяхна страна те не установиха нарушение и заявиха, че техният служител е действал спрямо правилата на магазина, които са обявени на няколко места в сградата.

„Основно правило в магазина е, че трябва още на входа да се декларират вещи, закупени от други места. Освен, че правилото е записано на няколко места в магазина, постоянно се обявява на уредбата. Въпреки това, хората постоянно го нарушават и влизат с големи чанти, сакове и раници. Тук идва работата и нашите охранители, които са задължени да проверят какво има в тези раници. Проверихме и конкретния случаи, като на записите се вижда, че охранителят спокойно е поискал раницата на момчето и му обяснява, че трябва да се декларират вещите. Няма как да влезеш с голяма раница в магазин и да не очакваш да те проверят”, коментират от магазин „Лекси”.

Ето и какво разказа 16-годишното момче:

„Плащах сметката си и отворих ученическата си чанта, за да прибера храната, които бях купил току- що. Тогава охранителят се възползва от момента, когато чантата ми беше отворена и започна невъзпитано да се рови в нея без мое разрешение. В джоба, който бях отворил, имаше униформа, бутилка с малко останала вода на дъното и дражета от 50 дъвки, които бяха отворени сутринта същия ден. Тогава  охранителят ме затрупа с въпроси, още преди да съм си прибрал рестото и хората чакаха, за да платят стоката си. Охранителят ми се развика, защо не съм декларирал при влизането ми в магазина, че имам стока в чантата ми и, че не съм прочел правилника на пазаруващия във веригата.

Аз му отвърнах съвсем любезно, че не знаех, че трябва да декларирам за стоката си и тогава охранителят ме заплаши, че няма да ме пусне извън търговския обект без да платя дъвките и водата (които дори не бяха купени от „Лекси”) в ТРОЕН РАЗМЕР!? Аз се извиних и казах, че не съм знаел и че това никога в живота ми не се беше случвало. Казах също, че стоката не е крадена и могат да проверят на камерите. Той продължи да вика и да прави шоу на моя гръб, че един вид съм откраднал стоката от магазина. Аз естествено му отвърнах, че съм достатъчно възпитано момче, за да не крада. Той продължи да вика на висок тон и да ме набеждава за нещо, което не съм сторил.

Аз му казах да се успокои, за да не ми вика пред пълните каси с хора в „Лекси”. Тогава охранителят каза да му предам „великите” дъвки и полу- изпита вода и аз се съгласих, защото имах честта да си призная съвсем спокойно, че съм сгрешил и че няма да се повтори. Дадох му ги и си тръгнах бесен от търговската верига.”