Бившият военнослужещ бай Симо е откраднал и укрил пистолета, с който Даниел Божилов е сложил край на живота си минути по-рано. 74-годишният бай Симо е първият доближил се до тялото на покойника, за да провери жизнените му функции. Той отбелязал, че няма пулс, и констатирал, че смъртта е настъпила - информация предадена от лицето, подало сигнал на телефон 112.

През това време бившият военен се е навел и е грабнал оръжието, ловко го е запретнал под тениската, а впоследствие го е отнесъл до дома си, където една седмица по-късно е открито при обиск, извършен от служителите на МВР. 

"Работим от пет дни с бившия военен, но има процесуални изисквания и предвид, че живеем в правова държава, са необходими определени стъпки и условия, за да бъде изискан и осъществен обиск на апартамент", това заяви на днешната пресконференция в МВР Пловдив заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов.

Подробностите - във видеото на ТРАФИК ТВ:

Прокурорът обясни, че дълго време бай Симо е съдействал на полицията и успешно се е преструвал, че няма никаква намеса в случая, освен първия досег с трупа. Впоследствие обаче обтривките от ръцете на бай Симо са потвърдили подозренията на разследващите и са дали повод за законен обиск на апартамента му. 

Действията по претърсване са отнели време и са изисквали голяма детайлност, тъй като домът на военния преливал от вещи. Пистолетът, притежание на Даниел Божилов, същият, с който последният е отнел живота си, е бил умело скрит между подовата настилка и печката. Освен оръжието от местопрестъплението, в апартамента е намерен втори пистолет, който също е незаконно придобит.

В миналото бай Симо е имал разрешително за притежание на огнестрелно оръжие, но то е изтекло и не са били на лице условия за неговото подновяване. Прокурор Галин Гавраилов разкри, че военният е откраднал и цигарите на Даниел Божилов от местопрестъплението. Домът на укрилия важните доказателства преливал от вещи. Няма данни бай Симо да е освидетелстван за клептомания, но със сигурност домът му разкрива вещомански наклонности.

На бившия военен е повдигнато обвинение за незаконно държане на две оръжия и е задържан с прокурорско постановление за срок от 72 часа, потвърди заместник-окръжният прокурор Галина Андреева – Минчева.