Обвиненият в тормоз и управленски произвол директор на СУ „Димитър Матевски“ в Пловдив излезе със своя версия. Пред TrafficNews Мариана Златанска определи твърденията на бившите си служители като невярна информация и категорично отрече да си служи с нерегламентирани действия.

Припомняме, че за разединение и конфликти заговориха вече напуснали или освободени кадри на пловдивското училище. Няколко преподаватели, пожелали анонимност поради съображения за сигурност, и бившите педагогически съветник Стефан Мандевски и счетоводител на образователната институция Венелина Пепелова упрекнаха директора. Обвиниха Златанска, която е с предупреждение за уволнение, в некомпетентна управленска практика, тормоз, кадруване и непочтеност. На това те отдадоха големият брой служители, прекратили отношенията си с училището. По случая работят Регионално управление на образованието и Община Пловдив.

Напуснали педагози винят директор на пловдивско училище в тормоз! Тя - "Това е психоатака"Откакто сегашната директорка е на власт, персоналът масово започнал да напуска, споделят учители

Директорът, който преди отрече от училището редовно да напускат служители, сега поясни: „За съжаление се разпространява невярна информация за това, че има много голямо текучество на преподаватели в училището, защото атмосферата била нарушена. През четиригодишния ми период в училището са се пенсионирали 19 служители. 16 от тях пожелаха да останат и след придобиване право на „пенсия“ до завършване на водените от тях випуски“.

Тя обяснява текучество на кадри, ставало обект на проверка от РУО преди години, с обстоятелства, наложени от пандемията от COVID-19. Тогава трябвало да се назначават учители, които да заместват дългосрочно отсъстващи, казва Златанска. 

„Това довежда естествено до прекратяване след завръщане на титулярите. В момента имаме четирима учители, които заместват отсъстващи учители поради майчинство. За дългосрочни замествания разчитаме на пенсионирани вече наши учители“.

От отговорите на директора се потвърждава, че Венелина Пепелова, чиято история ви разказахме в предходен репортаж, е била освободена от нея. Мотивът за това – „липса на качества“.

Заведеното дело от нея срещу училището спечелихме на първа инстанция пред Районен съд - Пловдив. Ще си позволя малко предистория, защото тя е важна в случая. След проведения конкурс за директори на училища през лятото на 2020 година, в първия ми работен ден през август, срещайки ме в коридора на училището, същия служител ми съобщи за допуснато двойно изплащане на обезщетения за неизползван платен отпуск през април и май на двама служители. Единият от които е неин свидетел по делото. (Бел.ав. става дума за Стефан Мандевски, бившият педагогически съветник) На двамата служители бяха изпратени покани доброволно да върнат неправомерно получените средства, което не се случи. Това наложи училището да заведе съдебни дела срещу тях и съдът не отрече, че тези средства са получени неправомерно“, твърди Златанска.

Нови обвинения в произвол срещу директор на пловдивско училище, РУО поиска одитРъководната фигура на СУ "Димитър Матевски" има и свои застъпници

Припомнихме на Златанска, че в друг разговор с нас тя се похвали, че откакто е директор няма наложени наказания. Попитахме и относно твърдението на Стефан Мандевски, разкрил за умишлено пропускане на наказания над ученици, за да запазите реномето на училището. Отговорът бе лаконичен:

Не съм казвала, че няма наложено наказание на ученик. Казах Ви, че няма наложени наказания на служители“.

Тя категорично отрече и някога да е залагала на нерегламентирани способи, за да упражнявате контрол върху служителите си, както и да е проявявала агресия срещу някои от тях. Отхвърли обвинението на Пепелова, че е заставяла работници да търсят пропуски в работата ѝ, за да намери основание да я освободи.

Отново ще подчертая, че колеги се връщат дори на работата, а не напускат. Включително и г-жа Пепелова кандидатства за обявено свободно място, за което беше допусната до събеседване, но не се яви, а за второ беше подала документите си извън обявения срок“, каза още директорът на СУ „Димитър Мандевски“.

Попитахме я какво има да каже по повод упрекът, че управлението ѝ е свързано с ключов служител на Община Пловдив: „Не е тайна, че съпругът ми работи в кметството на район „Тракия“, но длъжността, която заема, не е свързана със сферата на образованието“, заяви директорът.

Мариана Златанска определи екипа си като сплотен и сподели, че „безкрайно много“ обича работата си. „Успехите на училището и учениците ни не биха били възможни, ако не само аз, но и всички от екипа не изпитваха обич към работата и професията си“, заключи ръководителят на образователната институция.

Пълният обем на интервюто с Мариана Златанска, прочетете тук: