"Сънчо повече няма краде! Той не е престъпник, само дето главата не го слуша!". Точно преди година 30 -годишната Роза от "Столипиново" се кълнеше пред камерата на TrafficNews.bg  как 9-годишният й син Денис не е крадец и погрешка се е оказал на местопрестъплението. 

Сънчо и още две хлапета от гетото - Сандо и Анка, бяха разбили 2 павилиона "Лафка" и обрали фризерите за сладолед. Въпреки клетвите обаче,  само преди няколко дни същите герои са разбили малка галерия близо до ул. "Отец Паисий" и откраднали лаптоп. Охранителните камери на СОТ-а отново са запечатали поредното приключение на малолетните бандити. Хлапетата са прекарали няколко часа в полицията и след това са освободени.

Те обаче няма да бъдат наказани за кражбите, тъй като на тази възраст те не носят наказателна отговорност.  А докато навършат годините, след които ще могат да бъдат наказвани, ще са изпечени престъпници, ще знаят как да се крият от камерите и още куп "полезни" неща. 

Сънчо и Анка от малки крадливи циганчета ще се превърнат в големи крадливи цигани, които ще влизат и излизат от затворите, а в останалото време ще раждат следващото поколение крадльовци. 

Кой е виновен за тази верига и тези деца имат ли изобщо шанс да напуснат омагьосания кръг? 

Социалната адаптация за тези деца е мисия невъзможна. Да, те може би ще бъдат изпратени в интернати, след време вероятно ще излежават и присъди, но няма да бъдат превъзпитани. Те ще бъдат неграмотни, без професия и с дебели криминални досиета. Няма да да могат да си намерят работа и пак ще крадат. Техните деца ще повтарят техните действия, докато от жертви се превърнат в престъпници.  Което означава, че методите, по които се работи в момента, са една голяма недомислица. 

Ако не бъде задействана алтернативна програма за работа с такива деца, техният шанс за социализация е равен на нула. 

Сънчо и компания са част от банда, в която от няколко години извършва набези в търговски обекти. Те са добре познати на полицията и въпреки крехката си възраст вече са се сдобили със солидни криминални досиета.  Тримата са част от групата на 14-годишният Красимир Атанасов, известен с прякора Аксой. В нея се подвизават от 5 хлапета на възраст от 9 до 13 години. 

С изключение на Аксой, всички са от Столипиново. Децата престъпници имат един и същ профил - всички те са от многодетни семейства, родителите им също са от криминалния контингент, машината на социалните ги прехвърля от дом в дом, но без никакъв резултат. Момчетата бягат и отново извършват престъпления. 

Аксой има още двама братя и сестра. Баща му е в затвора за кражби, а майка му е заета да ражда деца. Първата му криминална регистрация е отпреди 2 години, като от тогава той вече е извършил серия взломни кражби. Прибиран е над 30 пъти в ареста. Тъй като семейството му не полага грижи за него, социалните служби са го настанили в дом за деца, лишени от родителски грижи. 

Стефан Ангелов /9 г./, когото в квартала познават като Сюлейман има 7 братя и сестри. Кражбите са фамилен бизнес, а бащата и майката на момчето са в затвора. Големите братя на Стефан също се препитават като разбиват къщи и офиси. За първите 7 месеца от годината Сюлейман е бил арестуван 5 пъти. 

Преди две години гладен и уморен Христо Милев, който в момента е на 13 години, заспива на сметище в ромската махала. Същият ден има акция по почистване на боклука и фадрома загребва боклука заедно със спящото в него момче.

Христо, когото приятелите наричат Раиф, оцелява на косъм. Работници го виждат в последния момент и успяват да спрат фадромата . Малкият е откаран в болница, където е опериран по спешност. Лекарите успяват да го спасят, но той остава без далак. След като се възстановява, Раиф отново се връща в бандата и продължава да се усъвършенства в занаята. За година и половина е арестуван около 30 пъти. Христо има  две сестри и брат.  

Рамчо Иванов /13/  има шест братя и сестри и от 2 години е в бандата. В сравнение с останалите от групата, досието му е доста скромно за възрастта му - той е заподоряз за едва! 7-8 кражби. 

Анка или Айшето, както я знаят в гетото, е единственото момиче в групата, но по нищо не отстъпва на останалите от детската мафия.

Участвала е в разбиването на поне 20 магазина /или поне полицията знае за толкова/ , като е гастролирала и в Асеновград. Майката на Анка е на 35 години, но вече има 6 деца от различни мъже. Явно има други приоритети, тъй като 12-годишното момиче е оставено да оцелява само. Очевидно успява, защото демонстрира и пълно пренебрежение към държавата и нейните институции. Рядко се задържа повече от седмица в кризисните центрове, в които социалните я изпращат и бяга. Бащата на Айшето, който е изпечен крадец, се е сдобил с достоен наследник във фамилния бизнес, тъй като дъщеря му се оказва зад решетките доста по- често от самия него. 

Според полицаи и социални работници, които познават малките престъпниците, повечето от тях имат потенциал, те са находчиви, комбинативни и отдавна са надмогнали страховете на малчуганите, които са на тяхната възраст. Всички тези качества те използват с една единствена цел - да оцелеят. В сравнение с техния живот, риалитито Survavior изглежда като детска забавачка. В домовете, в които са се родили, отдавна няма място за тях. В кризисните центрове няма нищо, което да задържи вниманието им и да предизвика интереса им и те гледат на тях като на затвор. Улицата е тяхното единствено убежище. А тя далеч не е най- гостоприемното място на света. 

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg