Колкото и да не ни се вярва дойде и това време в годината, в което се питаме „А ти къде ще си на Нова година?”. Изборът е голям, а ценовият диапазон също. Голяма част от офертите ще ви изненадат с космически цени, от които ще ви се прииска да си останете вкъщи. Повечето от хотелиерите и ресторантьорите са на принципа „ден година храни” и изкуствено надуват цените, било то само за една вечер в ресторант или пакетна услуга в хотел. По предвидливите още от септември са направили своите резервации и са подбрали офертите според желанията и възможностите. Има обаче предложения за всеки джоб, така че дори и все още да нямате план за празника не се отчайвате.

Започваме с офертите в Пловдив.

В ресторантите под тепетата кувертите преобладават на цени от 80 лева, по-евтини може и да има, но са рядкост. В цента се включва салата, вечеря, десерт, ядки, баница едно безалкохолно и обикновено 100мл алкохол. Т.е. изпитият алкохол и безалкохолно над предвиденото количество се заплаща. С най-проста сметка това означава, че в най-евтиния вариант на заведение – двама души не могат да похарчат по-малко от 200 лева за новогодишната вечер. Като добавим и такситата сумата вече става по-голяма.

По-луксозните ресторанти в града под тепетата предлагат куверт от 100, 120, 140 и 150 лева. И в тази цена напитки няма, бонусът единствено е по-засукани ястия или гост изпълнител. Като премиер в ресторанта с най-високия посочен куверт гост изпълнител ще бъде Ивана, а в този с десет лева по-малко се очакват трима финалисти от X Factor 2017.  В повечето заведения преобладават програмите с DJ или фолклорни изпълнения.

Пловдивските барове също предлагат куверти, като цените варират от 60 до 80 лева, а сумата зависи от мястото на настаняване – дали сте си избрали ВИП сепаре, стол на бара или висока маса. В цената също няма алкохол, освен  споменатите 100 мл, но вместо тристепенно меню има разядки и мезета – като ядки, микс от сирена и луканки, брускети и  разбира се баница с късмети. Като бонус получавате и чаша шампанско. Клубовете залагат на известни диджеи и томболи с награди.

И накрая като сложиш чертата в по-скъпия вариант едно  новогодишно излизане под тепетата за двама в бар или ресторант може да струва 400 лева за двама.

Дори и тази сума бледнее на фона на офертите, които се предлагат с преспиване в родните курорти . В повечето случаи офертите се оскъпяват заради задължителното условие за закупуване на пакет от две или три вечери. Почти не се намира вариант с нощувка в хотел и празнична вечеря само за 31 декември, а заедно с тази дата в предложението влиза или 30 декември или 1 януари. Има и хотели, които предлагат петдневни пакети и в този случай цената скача двойно.

И така започваме от 200 лева в най-добрия случай и то за човек.

3 нощувки със закуски и вечери в Смолян в хотел две звезди излизат 219 лева на човек. Ако искате да прекарате Нова година в хотел край Асеновград пък сумата е 180 лева.

В Пампорово за същите екстри цената е 289 лева. В Банско все още се намират и по-изгодни оферти, като например – 3 нощувки с вечери закуски в три звезден хотел излиза само 210 лева на човек.

Ето и няколко по-скъпи варианти:

Четири звезден хотел във Велинград с включени закуска, обяд и вечеря за три вечери е на скромната сума от 660 лева или 1320 за двама. И това при условие, че сте настанени в обикновена стая, за луксозна такава се заплаща за двама 1485 лева.

В друг четири звезден хотел в курорта пък за три нощувки цената е 598 лева на човек.

Отново четири звезди, но в Разлог  за три вечери е 539 лева на човек.

Пет звезден хотел в Девин за три вечери предлага оферта от 592 лева.

Ако искате пък да прекарате Нова година в пет звезден хотел в Балчик сумата, която трябва да заплатите е 1802 лева, освен храната в цената в включено и ползването на спа.

Пакет от пет нощувки в пет звезден хотел в Боровец пък е за 790 лева на човек, но към това трябва да доплатите и празнична вечеря на цена от 200 лева, т.е. пет дни в зимния курорт ще ви дойде почти 1000 лева на човек.

Има и варианти за наемане за цял хотел от компания. Такова предложение идва от Лозенец и е за 21 човека – сумата се плаща отново за три нощувки и е 2100 лева или по 35 на човек.

Като сравнение с нашенските предложения можем да дадем оферта с Кушадасъ, където за четири нощувки за двама на база Аll Inclusive с включен транспорт се заплаща по-малко от 1000 лева.

Нова година в Рим с включен самолетен билет, три нощувки и закуски излиза 830 лева на човек.

И накрая като сложиш чертата или трябва да си стоиш вкъщи на Нова година, или да събираш пари през останалите 12 месеца, за да можеш да си позволиш някои от всички тези примамливи оферти.