Цените на всичко се покачиха значително в последно време и Android смартфоните не правят изключение. Вече трябва да платим значително по-висока сума за същите характеристики, отколкото преди няколко години, а прогнозите са, че това повишение ще продължи. Ето и на какво се дължи.

Всички потребители на Android смартфони са в очакване на новия, по-мощен от всеки досега Snapdragon8 Gen 4. Неговата премиера ще бъде през есента, а първите модели, в които ще се използва, са от серията Xiaomi 15.

Още при представянето на новия процесор от Qualcomm заявиха, че използването му в устройствата от висок клас ще доведе до повишаване на цените им. Сега обаче се оказва, че то може да бъде по-значително от предварително очакваното и от това, на което се надяват купувачите.

От Weibo твърдят, че Snapdragon8 Gen 4 освен че ще доведе до значително увеличение на цените на предстоящите флагмани, но и ще принуди един от основните производители да се откаже от своя нов Pro модел, защото цената му трябва да е прекалено висока и най-вероятно няма да има желаещи да се сдобият с него.

Именно процесорът е една от най-скъпите части във всеки смартфон, заедно с дисплея и камерите. Така че ако неговата цена се повиши значително, това няма как да не окаже съществено влияние и върху сумата, срещу която ще можем да си го купим.

Снимка 666251

Но производителите имат и друг възможен ход - да ограничат от останалите разходи за сметка на Snapdragon8 Gen 4. Но това значи не толкова впечатляваща камера или компромисно качество на изработката, което сигурно няма да допадне на по-претенциозните клиенти.

Също така най-вероятно някои от производителите ще продължават да използват третото поколение на чипсета, който също е с доста задоволителни характеристики, за да не се налага да правят значително увеличение на цените, пише Android Authority.

Все пак тези, които искат максимална производителност, със сигурност са готови да платят колкото е необходимо за най-мощния процес за Android устройства, създаван досега. Заявката е, че с персонализираната CPU технология Oryon на Qualcomm ще се постигне голям скок в производителността спрямо iPhone.

 

Източник: Lifestyle.bg