В Лондон се състоя световната премиера на Huawei Mate 20 Pro - последния писък на дигиталната мода. Изключителното устройство, което можем да определи, като смартфонът, представящ на куп най-много иновации за първи път. Какви са те и с какво Mate 20 Pro успя безапелационно да спечели експертите от цял свят, показва ревю на digital.bg. 

При Mate 20 Pro, идеята на Huawei е била да създадат изцяло нов и разпознаваем дизайн, който да не може да бъде сбъркан с нищо създавано до този момент. Mate 20 Pro не прилича нито на предшественика си Mate 10 Pro, нито на P20 Pro който видяхме по-рано тази година, нито на който и да е друг смартфон който сме виждали вече. Ще синтезираме накратко видимото и не чак толкова видимото за очите. На първо място е групирането на 3-те камери и двойната светкавица върху гърба в един общ квадрат, който е важно да отбележим, че не стърчи дразнещо извън общата равнина.

Проблем, който сме маркирали при много други флагмани на различни марки. В същото време корпусът на Mate 20 Pro не е прекалено дебел, дори напротив. В най-издадената точка на профила, измерваме 8.6мм. Визуално обаче телефонът изглежда още по-тънък, защото лицето и гърбът му са извити. Освен визуален ефект, тази извивка играе важна роля и по отношение на ергономичността на корпуса.

Mate 20 Pro приляга плътно към ръката ни и е изключително удобен за държане, въпреки, че дисплеят му е направо огромен - 6.39". Заради почти напълно безрамковият дисплей и нестандартното съотношение на страните му - 19.5:9, Mate 20 Pro е изключително тесен и употребата му няма да е проблем за хора с по-малки длани, което автоматично означава, че новият флагман на Huawei ще е подходящ и за дамите.

 

Ширината на корпуса е само 72.3мм. Много по-добро постижение в сравнение с преките му конкуренти в лицето на Apple iPhone XS Max и Samsung Galaxy Note9 които са широки съответно 77.4мм и 76.4мм. Mate 20 Pro има превъзходство и по отношение на теглото. Той тежи 189гр., а конкурентите му са над психологическата граница от 200гр. Huawei Mate 20 Pro е с ниво на протекция IP68. Тоест спокойно може да бъде мокрен.

 

Разглеждайки периферията на смартфона, сигурно ви прави впечатление, че никъде по нея няма обособена решетка за високоговорител. Ами сега?! Huawei Mate 20 Pro е първият смартфон при който звукът на единият високоговорител излиза директно от дупката в която се намира USB Type-C портът. Вторият говорител е в тънката рамка над дисплея и звукът който пресъздават те е стерео. Mate 20 Pro e Dual SIM, като в слота може да се постави новата специална NM SIM на Huawei.


 
Цветовите разновидности на флагмана на китайският технологичен гигант са Twilight, Black и Midnight Blue. В корпуса на последната има едно много характерно нововъведение което Huawei наричат "Hyper Optical Pattern". Това е специална релефна текстура, която освен красива е и много функционална. Тя не позволява на телефона да се пързаля и да се драска лесно. Драскотини по дисплея също няма да се появят, защото той е с най-високо ниво на протекция.

Самият дисплей както вече стана ясно е с огромна зрителна площ от цели 6.39". Той е Curver Oled HDR и има 2K+ резолюция зад която стоят 3120 пиксела по вертикала на 1440 по хоризонтала. Дали дисплеят е детайлен? И още как - Huawei са постигнали впечатляващ резултат. Плътността на пикселите за 1" тук е 538ppi, което отново е осезаемо повече от споменатите вече конкуренти iPhone XS Max и Note 9 които отбелязват 456ppi и 514ppi.

Дисплеят на Huawei Mate 20 Pro е наистина много специален. Той има вграден In-screen Fingerprint. Да, най-накрая отделният в бутон Fingerprint отиде в историята. С помощта на иновативната DPS (Dynamic Pressure Sensing) технология, Huawei интегрират четецът на пръстови отпечатъци директно в дисплея, като по този начин намаляват рамката в късите страни около екрана до минимум. DPS освен всичко друго е по-бърза с 20% в сравнение със стандартният Fingerprint.

При хардуера, съвсем очаквано имаме най-новият централен процесор HiSilicon Kirin 980 който Huawei анонсираха неотдавна. Той е от ново 7nm поколение което е 40% по-ефективно по отношение на работата и 58% по отношение на консумацията на електроенергия. Kirin 980 е 8-ядрено CPU в което си партнират 4 Cotrex A55 ядра с 1.8GHz тактова честота, 2 Cortex A76 на 2.6GHz и още 2 А76 на 1.92GHz.

Графичният процесор е Mali-G76 на 720Mhz, който по данни на Huawei е със 105% по-мощен от предшественика си, а RAM паметта на телефона е 6GB. Вградената памет на Mate 20 Pro е с обем от предостатъчните 128GB. Първите ни впечатления от хардуера са отлични. Същото можем да кажем и за софтера, който е поверен в ръцете на Android 9.0 с интерфейс EMUI 9.0. Той е осезаемо по-бърз и интуитивен от предшественика си.

Huawei Mate 20 Pro има батерия е с 4200mAh заряд. Тя е TUV сертифицирана, което означава, че не трябва да се притеснявате, че по време на работа или зареждане телефонът ще се възпламени. В кутията на Mate 20 Pro, освен телефона имате още слушалки, преходник към USB Type-C, кабел за пренос на данни и зарядно. То също е сред големите иновации с които ни изненадват приятно Huawei.

 

Това е новото Max 40W Huawei SuperCharge зарядно с което забележете, само за 30 минути, зареждате батерията до 70%. Ето това вече е рекорд! Mate 20 Pro поддържа и 15W Wireless Quick charge с който можете да го зареждате бързо и безжично.  Тук ще отбележим още една иновация която Huawei са внедрили при флагмана си. Докосвайки гърба му с друг смартфон който поддържа безжично зареждане, можете да споделяте от енергията му. Яко, нали?!

Споменатата в началото на ревюто ни тройна камера също е сред големите иновации които Huawei предлагат на потребителите за първи път. Тук съвместният проект осъществен с помощта на Leica за пореден път е много успешен. В това ще се убедите нагледно съвсем скоро. след като в и покажем подробното фотографско видео ревю което подготвяме за премиерният флагман смартфон на китайският технологичен гигант. Тук само ще ви издадем какви са техническите параметри на камерите...а те повярвайте ни са доста впечатляващи.

Няколко тестови снимки:

Тестова снимка направена с основните камери на Huawei Mate 20 Pro

Тестова снимка направена с основните камери на Huawei Mate 20 Pro

Тестова снимка направена с основните камери на Huawei Mate 20 Pro

Основният сензор на Mate 20 Pro е широкоъгълен с 40MP и апертура f/1.8. Вторият ултраширокоъгълен обектив е 20MP с апертура f/2.2, a третата камера е телефото със светлосила f/2.4. Вкупом и по отделно, те ви предоставят всевъзможни варианти за интересна фотография. Например, тук могат да се правят Macro снимки при които камерата е на разстояние от едва 2.5см от сниманият обект.

При видеото освен 4k и Slow Motion, можете да снимате и във формат 21:9 с кинематографско качество. Предната селфи камера е не по-малко интересна - тя е широкоъгълна и има на разположение цели 24MP с апертура f/2.0.