Комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет одобри промени в плана за регулация на "Младост 3", които ще дадат зелена светлина за втория етап на гигантския комплекс "Гранд Каньон".

Водещата комисия дописа условие, че преди това трябва да се изгради кръстовище между околните булеварди "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров" и ул. "Бъднина".

Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ, "Атака", СДС и ДБГ от групата на Реформаторския блок, а представителят на ДСБ Иво Божков гласува "въздържал се". Против бяха БСП и независимият общински съветник Войслав Тодоров.

Окончателното становище по въпроса ще бъде взето на днешното заседание на СОС, след което главният архитект Здравко Здравков ще може да издаде строително разрешение. Вчера в комисията стана ясно, че кръстовището е ангажимент на инвеститора - турската компания "Гаранти Коза".

Вторият етап от изграждането на комплекса предвижда вдигането на три сгради до 20 етажа, в които ще има стотици жилища. Първоначално сградите трябваше да са с височина 114, 84 и 73 метра, но впоследствие параметрите им бяха намалени до 80, 46 и 12 метра.

В първия етап от строителството, което бе разрешено през 2017 г., се предвиди построяването на хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв. м надземна разгъната площ. Тази фаза би трябвало да бъде завършена през лятото на 2020 г.

По време на дебата от Столичната община твърдяха, че според транспортния анализ автомобилите в новите сгради няма да натоварят движението в района с повече от 2-3 на сто в пиковите часове. Войслав Тодоров опонира, че в анализа не се споменава как този допълнителен трафик ще се отрази на времето за чакане за излизане от квартала.

Според него при вече задръстен булевард "Александър Малинов" още трафик ще доведе до допълнително чакане от порядъка на 10-15 минути само в тази зона.

"Ако се приеме този план, живеещите и работещите в "Младост" ще страдат от презастрояването всеки ден и ще жертват време, нерви и пари", коментира Тодоров. Той обърна внимание и на това, че задаващото се заселване на района с нови семейства става без предвиждането на нови детски градини и училища.

Представител на "Гаранти Коза" също присъства на заседанието и припомни, че проектът е приет за приоритетен от страна на държавата и че компанията вече е дарила на Столична община над 4 дка, които преди това са били частни, пише в. "Сега". Не стана дума за забавянето на обекта, който първоначално трябваше да е готов миналата година, но впоследствие срокът бе удължен. На строежа от доста време не личи никакъв напредък.

Къде са "Рила", "Пирин", "Родопи"? Какво се случва с турския "Гранд Каньон" в София?За последните 2 години на строителния обект е постигнат минимален напредък. Защо?