Юли, 2015-а, багери и тежка техника започнаха събарянето на една легенда, легенда не само в столичния квартал "Младост", а и за цяла София – комплексът "Аско Деница".

Кварталният "ЦУМ" (Централен Универсален Магазин - бел.ред.) е построен преди 1989 година с идеята да функционира като обект за търговия. През 90-те години в него по-заможните столичани имаха възможност да си купят малко по-скъпарски стоки - от часовници та до автомобили.

Стари столичани си спомнят и времената с мечтите на бившия Първи - Тодор Живков, да свърже езерото Панчарево с прокопани канали до "Младост". Венеция-та на Бълканите така и не просъществувала, но пък багерите дошли, копали и допреди 35 години из столичния квартал крякали още жабите, преди да се пръкне Деница.

През последните години от съществуването на соц мола - помещенията се ползваха основно от заведения, мебелна къща и телевизионно студио (до края на 2013 година там се снимаше и предаването "Господари на ефира"). До 2005 г. собственик на търговския комплекс беше енергийния бос Христо Ковачки.

Турската компания "Гаранти-Коза" купи сградата и прилежащите терени от 31,25 дка през 2013 г. за сумата от 22,83 млн. лв. с идеята да построят огромен жилищен комплекс от семеен тип.

Мащабният проект, именуван "Гранд Каньон", беше представен още през 2014-та година, а през 2015-та получи сертификат за приоритетна инвестиция от правителството.

Строителството започва ударно през август 2015 година, когато багерите нахлуват и само за 3 седмици бутат и изриват елитният през 90-те години "Аско Деница".

По всичко личи, че от "Гаранти Коза" са сериозни и не искат да бавят по никакъв начин грандиозния си проект.

Но не задълго.

Първоначално крайната дата за реализация бе януари 2018 година, но липсата на строително разрешително отмества срока. Именно през лятото на 2018 г. турската компания "Гаранти коза" получи от Министерския съвет още 2 години, за да завърши мегапроекта си. 

Какво представлява самият проект?

Проектът "Гранд Каньон" на Garanti Koza е първият комплекс от смесен тип у нас, разположен на площ от близо 43 000 кв. м. По проект се състои от 5 сгради и 1042 единици.

Планираните жилищни сгради "Витоша", "Пирин", "Родопи", "Стара планина" и "Рила", които носят имената на планините на България, са замислени като луксозни и модерни – както по стил, така и по изпълнение.

1042-та броя студия и апартаменти с една, две и три спални ще трябва да задоволят нуждите на индивидуалните клиенти.


С модерен търговски център на открито, градини и ресторанти, в района "Гранд Каньон" пък иска да създаде жизнена социална атмосфера, както за местните жители, така и за посетителите.

Търговският център, част от който е планирано да бъде на открито, ще се осигури на клиентите приятно шопинг изживяване през всички сезони – да се радват на лятото навън и да избягат от студа през зимата!

В допълнение към съществуващата метростанция, която се намира в границите на проекта, подземен проход пък ще осигури директен достъп до "Гранд Каньон" от станцията.

През лятото на 2016-а обаче Общинският експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) връща за преработване инвестиционния проект на турското дружество, като част от забележките всъщност са по отношение на по-ниските сгради, които според експертите ще ограничат визуалния достъп на кварталите зад тях към Витоша, докато за най-високата сграда от комплекса беше посочено, че тя позволява пространствен и визуален достъп към планината.

Другите забележки към "Гранд каньон" бяха свързани с искането на по-подробна обосновка на предвидените връзки на комплекса с околната транспортна среда и възможностите им да поемат предвидения трафик. Тогава експертите от ОЕСУТ посочиха, че предвидената връзка на комплекса с транспортната среда и метрото няма да е достатъчна за обслужването на нуждите му.

Като забележка беше посочена и липсата на изследване за влиянието, което проектът ще окаже върху съществуващата инфраструктура и трафика по бул. "Александър Малинов".



В началото на март 2017 година пък става ясно, че главният архитект на района Весела Тасева е подписала разрешителното за строежа, в резултат на което тогавашната кметица на "Младост" Десислава Иванчева обяви, че я... уволнява.

Сред най-сериозните критики към проекта е, че той ще е много по-висок от останалите сгради в квартала и ще задръсти ключова зона като по думите на Иванчева се оказалo, че Garanti Koza нямат право строят 72-метрова сграда, а 12-метрова.

В свое становище от Garanti Koza посочват тогава, че височината на сграда "Рила" "ще е само с 5 етажа повече от най-високите съществуващи блокове в жк. "Младост" 1.

Въпреки сътресенията през април 2017 година, "Гаранти Коза" дава старт на реализацията. Според първоначалните планове той трябваше да бъде с площ над 130 хил. кв.м и да струва над 120 млн. лв. Впоследствие тези параметри бяха намалени до малко под 100 хил. кв.м. Първоначално хората, които искат да закупят жилище там се избираха с "конкурс", но и това отпадна.

За месеците, от както бе подновено строителството, на обекта е постигнат минимален напредък. Към момента текат строителни дейности, въпреки всички забавяния и скандали около него.

Дали ще бъде завършен в удължения вече срок до 2020 година, предстои да разберем. TrafficNews попита и очаква отговорите от "Гаранти коза".