NFT-тата, или незаменимите токени, не спират да набират популярност, а инвеститорите и колекционерите продължават да хвърлят милиони за дигиталното изкуство – няма как да отречем обаче, че някои от цените, които се плащат за тях, са абсолютно безумни.

Популярността на NFT непрекъснато нараства, като колекции от произведения на изкуството на стойност милиони се продават като цифрови jpeg файлове, а някои от най-влиятелните лица и знаменитости по света се включват в действието със свои собствени проекти базирани на снимки или видео файлове.

Най-новата мания на крипто инвеститорите: Всичко, което трябва да знаем за NFTОбяснение на функцията, значението и приложението на незаменими токени

Някои от най-популярните колекции като Bored Ape Yacht Club и CryptoPunks  се превърнаха в едни от най-скъпите произведения на изкуството, които могат да се купят, а създателите им продават произведенията за десетки милиони долари.

Но кои са най-скъпите и ценни за притежателите им? Ето и една класация на NFT, за които са похарчени най-много пари. Тъй като NFT се търгуват с криптовалути, а тяхната стойност постоянно варира, показваме цените в долари, според актулната стойност на дигиталните токени в момента на продажбата:

  1. Beeple’s Crossroad — 6,6 милиона долара

 

 

Beeple’s Crossroad е просто кратък, 10-секунден филм, изобразяващ хора, минаващи покрай голямо паднало тяло с изписани обиди навсякъде.

Произведенията на Beeple са толкова уважавани, защото предлагат нещо малко по-различно от обикновените NFT, които виждате - и цената говори сама за себе си.

  1. CryptoPunk #7804 — 7,6 милиона долара

cryptopunk 7804 NFT

Първият CryptoPunk в списъка, но със сигурност не последният. #7804 е един от само деветте ‘Alien’ CryptoPunks, със страхотна шапка, пушейки лула.

  1. CryptoPunk #3100 — 7,67 милиона долара

cryptopunk 3100 NFT

На 11 март 2021 г., само един ден след продажбата на #7804, #3100 стана дори по-скъп от своя събрат.

Друг извънземен пънк, но този път с лента за глава, #3100 е седмият най-рядък CryptoPunk.

  1. CryptoPunk #4156 — 10,26 милиона долара

CryptoPunk 4156

CryptoPunk 4156 Larva Labs се нарежда като третия най-скъп CryptoPunk за всички времена.

В списък, доминиран до голяма степен от все по-популярните CryptoPunks, #4156 се нарежда като третия най-скъп пънк на всички времена. Купен е на 9 декември 2021 г., само 10 месеца след продажбата за 1,25 милиона долара. Това е доста солидна възвръщаемост на инвестицията!

  1. CryptoPunk #7523 — 11,75 милиона долара

cryptopunk 7523 NFT

NFTLarvaLabs е най-скъпият CryptoPunk в света.

Изхвърляйки всичките си CryptoPunk колеги от водата, #7523 е третият най-рядко срещан в колекцията и има цена, която да съответства на това.

Тук идва и въпросът, след като има два по-редки CryptoPunks от #7523, за колко повече могат да бъдат продадени? Предстои да разберем, може би в близкото бъдеще.

  1. CryptoPunk #5822 — 23,7 милиона долара

cryptopunk 5822

Продължавайки в тенденцията на супер скъпите CryptoPunks в „извънземен“ стил, 5822 разби всички очаквания, когато се продаде за над 23 милиона долара на 12 февруари 2022 г.

Това е почти двойна цена на предишния най-висок CryptoPunk.

  1. HUMAN ONE на Beeple — $28,985

Beeple продаде едни от най-скъпите NFT за всички времена, с три броя в топ 10.

HUMAN ONE беше продаден на 9 ноември 2021 г. срещу хонорар от едва 30 милиона долара.

  1. Clock — 52,7 милиона долара

Джулиан Асандж NFT Часовник брояч на 1035 дни.

Този часовник NFT се актуализира всеки ден, за да покаже колко дълго е бил в затвора Джулиан Асандж.

„Clock“ е NFT, създадено от Пак и Джулиан Асандж, и почти действа като часовник, който брои дните, през които основателят на WikiLeaks Асандж е бил в затвора.

Целта на NFT-тото беше да събере средства за правната защита на Асандж и в крайна сметка беше закупена от AssangeDAO – колекция от над 10 000 души, обединяващи парите си, за да закупят NFT и да подкрепят Асандж.

  1. Everydays: the First 5000 Days — 69,3 милиона долара

Everydays the first 5000 days NFT

Всеки ден първите 5000 дни е NFTBeeple

Според мнозина, Бийпъл е един от най-великите дигитален артист в NFT.

Това е още едно произведение на Beeple и е най-скъпият NFT, продаван някога на един единствен собственик - и явно има причина за това.

Произведенията на Бийпъл са толкова високопоставени и високо уважавани в общността и това произведение е по същество колаж от 5000 части от неговата работа. От 2007 г. той се ангажира да създава по едно произведение на изкуството всеки ден и това е резултатът. Излишно е да казваме, че си е струвало усилията.

  1. „The Merge“ на Пак — 91,8 милиона долара

Pak The Merge NFT

Pak The Merge NFTPak/Nifty

Сливането е купено от 28 983 колекционери за общо почти 100 милиона долара.

Това произведение на Пак, The Merge, официално стана най-скъпият NFT, продаван някога на 2 декември 2021 година. Закупено е от почти 30 000 колекционери, които се представиха заедно и е на обща цена от 91,8 милиона долара.

Това е единственият NFT в този списък от топ 10, който има множество собственици, освен Clock. Можеби това е и причината за баслословната цена платена него.

Несъмнено NFT стават все по-популярни с течение на времето и наистина се повдига въпросът: Колко висок е таванът на цените и докъде може да стигне той?

Вероятно скоро ще бъде премината и границата от 100 милиона долара, платени за дигитална картинка.