Улица „Иван Вазов” стана пешеходна и се превърна в шоурум за ретро автомобили. Изложбата е част от богатата програма с която отбелязваме 136 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Изложението на ретро автомобили се проведе днес межди 16:00-18:00 часа и събра жители и гости на града. Малки и големи се стекоха за да разгледат запазени и редки екземпляри на возила от миналото. Безспорно, най-впечатлени и заинтригувани от старите автомобили бяха малчуганите, които обикаляха, за да се „щракнат” за спомен с всеки един от автомобилите. Не бяха малко и желаещите да се докоснат до кормилото и лукса от интериора на миналото.

Най-голям интерес за присъстващите представляваше зелен перфектно запазен ретро Мерцедес и огромна червена “muscle car” с марката Buick, произвеждан от 1971 до 1976 година. Двигателят на въпросния екземляр се е предлагал в три варианта - 3.8 литра със 160 к.с / 5.7литра с 250 к.с и 7.6 литра с 315 к.с, което е наистина впечатляващо. В наши дни, мотор от 7.6 литра можем да срещнем само при американски автомобили или при съвременните супер коли.

Част от изложбата бе и един ретро автобус Шкода.

След изложението на автомобили, програмата продължи с концерт на групата D2 и приятели. По-късно днес, около 21:00 часа, се очаква на сцената да се качат и музикантите от група „Ревю”.

Тържествата продължават и утре, когато улица „Иван Вазов” отново ще остане пешеходна от кръстовището с „Авксентий Велешки” до площад „Централен”.

Ето и какво ни очаква през утрешния празничен шести септември:

18:00 ч. – Hot Club de Plovdiv

19:30 ч. – УИКЕДА

21:00 ч.-  Среща с деди Йожи -музикална вечер с музиката на Йосиф Цанков по повод 110-а годишнина на композитора. С участието на Михаил Йосифов (тромпет) и Велислав Стоянов (тромбон), застават още Димитър Льолев (саксофон), Милен Кукошаров (кийборд), Даниеле Феббо (контрабас) и Борислав Петров (ударни).

Понеделник ще бъде белязан и от още събития, които ще се проведат на различни емблематични места в Пловдив, а празникът ще завърши с традиционната тържествена заря на площад „Съединение" от 20:30 часа.

Ето и останалите събития за утрешния ден:

- 12.00 часа – Стълбите на Каменица, концерт на Духов оркестър  – Пловдив, диригент Николай Гешев;

- 19.00 – 19.40 часа – площад „Централен“, пред Военния клуб, възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“;

- 19.45 часа – Регионален исторически музей, зала „Съединение“, представяне на експозиция „Пловдив по пътя към модерния свят“;

- 20.30 часа – площад „Съединение“, тържествена заря-проверка по повод 136-ата годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив.